احام روزه
“صاحب قدر”
عرفان
شاید «لیله القدر» براى آن صاحب «قدر» شده است که شب وصال نبىّ ختمى و لیله وصول عاشق حقیقى به محبوب خود است. و در مباحث سابقه معلوم شد که تنزّل ملائکه و نزول وحى پس از حصول فنا و قرب حقیقى است.
و از اخبار کثیره و آیات شریفه نیز استفاده شود که شرف و نحوست زمانها و مکانها به واسطه وقایع در آن است
آداب_الصلاه ، صفحه ۳۲۴
راه بخشش گناهان …
امام رضا علیه السلام :
مَن لم یَقدِرْ على ما یُکَفِّرُ بهِ ذُنوبَهُ فَلْیُکثِرْ مِنَ الصَّلاهِ على محمّدٍ وآلِهِ فإنّها تَهدِمُ الذُّنوبَ هَدماً؛
هر که نمى تواند کارى کند که به سبب آن گناهانش زدوده شود بر محمّد و خاندان او بسیار درود فرستد؛ زیرا صلوات گناهان را ریشه کن مى کند.
الأمالی للصدوق: ۱۳۱/۱۲۳
کلام_علما
آیتالله مجتهدی تهرانی: روزی در حرم امام رضا علیه السلام جوانی نزد من آمد و پرسید: اگر بخواهم زنگار دلم را پاک کنم چه کنم؟
از این جوان و سوالی که پرسید خیلی خوشم آمد! به او گفتم برای پاک کردن دلت چند راه ساده وجود دارد:
از قرائت قرآن مخصوصاً وقت سحر غفلت نکن
زیاد استغفار کن
تا میتوانی به یتیمان محبت کن و دوستشان بدار
جنابت و روزه
روزه
کسى که در شب ماه رمضان دچار جنابت است باید تا پیش از اذان صبح غسل کند. اگر جنب عمداً تا آن هنگام غسل نکند روزهاش باطل است. این حکم در مورد روزهى قضاى ماه رمضان ـ حتی در حالت غیر عمد ـ نیز جارى است.
۱۰۲٫ اگر در شب ماه رمضان جنب شود و بدون تعمد تا اذان صبح غسل نکند، مثل اینکه در خواب جنب شود و خواب او تا بعد از اذان صبح ادامه یابد، روزهاش صحیح است.
۱۰۳٫ کسى که در بیدارى جنب شده یا پس از جنب شدن در حال خواب، بیدار شده، و مىداند که اگر به خواب رود، تا پیش از اذان صبح براى غسل بیدار نخواهد شد، جایز نیست قبل از غسل کردن بخوابد، و اگر خوابید و پیش از اذان غسل نکرد، روزهاش باطل است ولى اگر احتمال مىدهد که پیش از اذان صبح براى غسل بیدار خواهد شد و تصمیم بر غسل داشته باشد ولى بیدار نشود، روزهاش صحیح است ولى اگر دوباره خوابید و تا صبح بیدار نشد، باید قضاى آن روز را بهجا آورد.
۱۰۴٫ کسى که در شب ماه رمضان وظیفه دارد غسل کند، اگر به دلیل تنگى وقت یا مضرّ بودن آب و امثال آن نتواند غسل کند، باید تیمم بدل از غسل بهجا آورد.
۱۰۵٫ اگر در حال روزه در خواب جنب شود، روزهاش باطل نمىشود.
خوردن قرص در حال روزه
۱۸۲٫ آیا خوردن قرص فشار خون در حال روزه جایز است یا خیر؟
ج) اگر خوردن آن در ماه رمضان براى درمان فشار خون ضرورى باشد، اشکال ندارد، ولى با خوردن آن روزه باطل مىشود.
۱۸۳٫ اگر من و بعضى از مردم بر این عقیده باشیم که بر استفاده از قرصها جهت مداوا عنوان خوردن و آشامیدن صدق نمىکند، آیا عمل به آن جایز است و به روزهام ضرر نمىزند؟
ج) خوردن قرص روزه را باطل مىکند.
خواندن نماز مغرب یا افطار کردن
[ مستحب است روزه دار نماز مغرب و عشا را پیش از افطار کردن بخواند]
مسأله ۱۷۵۰ مستحب است روزه دار نماز مغرب و عشا را (۱) پیش از افطار کردن بخواند. ولی اگر کسی منتظر اوست یا میل زیادی به غذا دارد که نمی تواند با حضور قلب نماز بخواند، بهتر است اول افطار کند ولی به قدری که ممکن است نماز را در وقت فضیلت آن به جا آورد.
این مسأله در رساله آیت اللّه بهجت نیست
(۱) (زنجانی:) نماز مغرب را..
ـــــــــــــــــــــ
توضیح المسائل مراجع مطابق با فتاوای سیزده نفر از مراجع معظم تقلید/ متن اصلی از رساله امام خمینی و مُحشی حضرات آیات: سیستانی، صافی گلپایگانی، مکارم شیرازی، نوری همدانی، شبیری زنجانی، بهجت،فاضل، اراکی، خویی، گلپایگانی، تبریزی.
حدیث_روز
دعای فرشتگان برای روزهداران
(إِنَّ اللَّهَ عَزَّ وَ جَلَّ وَکَّلَ مَلَائِکَتَهُ بِالدُّعَاءِ لِلصَّائِمِین)
خداوند به فرشتهها گفته برای اینها که روزه میگیرند دعا کنید.
حکم غرغره کردن آب [خوردن و آشامیدن]
پرسش : غرغره کردن آّب برای فرد روزه دار چه حکمی دارد؟
پاسخ :
در صورتی که یقین دارد یا گمان می کند که در هنگام غرغره کردن چیزی فرو نمی رود روزه او صحیح است.
منبع: سایت هدانا برگرفته از استفتائات آیت الله العظمی مکارم شیرازی.
چگونه با همسر خود صحبت کنیم؟
زندگی_دینی
معجزه جملهها
جادوی کلمات در روابط با همسرتان را شوخی نگیرید. حرفهای شما و حسی که برای او ایجاد میکند میتواند آنقدر تأثیرگذار باشد که زندگیتان را متحول کند؛
حرفهایی که در کنار رفتار مناسب شما به همسرتان قشنگترین حسها را میدهد و عشق شما را در قلبش تثبیت میکند. شما نیاز دارید تا همسرتان را بشناسید و به مرور زمان جملات خاص خود او را پیدا کنید نه فقط جملاتی که جنبه عمومی دارد و بیشتر افراد از شنیدن آنها خوشحال میشوند. این جملات را به همسرتان بگویید و با گفتنش زیر پوست زندگی مشترکتان خون تازهای تزریق کنید.
آقایان اینگونه حرف بزنند
دوستت دارم، همین
خانمها به شنیدن جملات عاشقانه نیاز دارند. این جملات و کلمات مانند کوهی از انرژی میتواند بدترین شرایط و حالشان را به بهترین شکل ممکن تغییر دهد. فکر نکنید اگر سن و سالی از آنها گذشته یا مشغول زندگی و تربیت بچهها هستند دیگر شنیدن دوستت دارم، حال و هوایشان را بهاری نمیکند.
همسرتان میداند چه جایگاهی در قلب و زندگی شما دارد اما وقتی با کلماتی ساده به او میگویید که چقدر برایتان مهم است، خستگی تمام روز را از تنش به در میکنید.
پیامبر اکرم(ص) فرمودهاند:
«این سخن مرد که به همسرش بگوید تو را دوست دارم، هرگز از قلب همسرش خارج نخواهد شد».
میتوانید آزمایش کنید. یکبار که همسرتان چندان سر حال نبود وحس کردید از چیزی دلخور است یا حوصله ندارد، به او جملات عاطفی بگویید؛ مثلا بگویید که از بودنش در زندگیتان راضی هستید و خدا را بهخاطر داشتنش شکر میکنید. یا خیلی ساده و آرام بگویید که دوستت دارم.
خودتان نتیجهاش را خواهید دید.
تعریفهای عاشقانه
تعریف و تمجید میتواند همسرتان را … .
ریشه تمام اختلافات به حب دنیا بازمیگردد!
عرفان
(بدان ای سالک راه حق!) ریشه تمام اختلافاتی که فاقد هدف مشخص و مقدسی باشد، به حب دنیا برمیگردد… مردان خدا که حب دنیا را از دل بیرون کردهاند هدفی جز خدا ندارند، هیچگاه با هم برخورد نداشتهاند… اگر تمام پیامبران الهی، امروز در یک شهر گرد آیند، هرگز با هم، دوئیت و اختلاف نخواهند داشت؛ زیرا هدف و مقصد یکی است، دلها همه متوجه به حقتعالی بوده، از حب دنیا خالی است. (۱)
حدیث_روز
خواندن سوره قدر در وقت سحر و افطار را فراموش نکنیم و …
از امام زین العابدین(ع) روایت شده است:« من قرا انا انزلناه فی لیله القدر عند فطوره و عند سحوره کان فیما بینهما کالمتشحط بدمه فی سبیل الله » .
کسی که «سوره قدر» را در هنگام افطار و سحر بخواند مانند شهیدی است که در این فاصله در راه خدا بخون خود غلتیده باشد.
اقبال الاعمال ج۱ص ۱۱۴
بسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیم
إِنَّا أَنْزَلْنَاهُ فِی لَیْلَهِ الْقَدْرِ ﴿١﴾ وَمَا أَدْرَاکَ مَا لَیْلَهُ الْقَدْرِ ﴿٢﴾ لَیْلَهُ الْقَدْرِ خَیْرٌ مِنْ أَلْفِ شَهْرٍ ﴿٣﴾ تَنَزَّلُ الْمَلائِکَهُ وَالرُّوحُ فِیهَا بِإِذْنِ رَبِّهِمْ مِنْ کُلِّ أَمْرٍ ﴿۴﴾ سَلامٌ هِیَ حَتَّى مَطْلَعِ الْفَجْرِ ﴿۵﴾
[اگر مسافر بعد از اذان ظهر به وطنش برسد؟
مسأله ۱۷۲۳ اگر مسافر بعد از ظهر به وطنش برسد، یا به جایی برسد که می خواهد ده روز در آنجا بماند (۱)، نباید آن روز را روزه بگیرد.
۱️⃣ (۱) (سیستانی:) بنا بر احتیاط واجب روزه اش باطل است و باید آن را قضا کند.
(فاضل، مکارم:) رجوع کنید به ذیل مسأله ۱۷۲۲٫
(بهجت:) مسأله اگر مسافر بعد از ظهر از مسافرت برگردد و ظهر آن روز در جایی که نماز تمام است نباشد، روزه آن روز باطل است، ولی اگر قبل از ظهر برگردد، در صورتی که افطار نکرده باشد، روزه آن روز بر او واجب می شود، بنا بر این باید نیت روزه بکند و روزه اش هم صحیح است.
توضیح المسائل مراجع مطابق با فتاوای سیزده نفر از مراجع معظم تقلید/ متن اصلی از رساله امام خمینی و مُحشی حضرات آیات: سیستانی، صافی گلپایگانی، مکارم شیرازی، نوری همدانی، شبیری زنجانی، بهجت،فاضل، اراکی، خویی، گلپایگانی، تبریزی.
احکام شرعی روزه و ماه مبارک رمضان :
سؤال : کفاره روزه کسی که مریض بوده رمضان قبل و روزه نگرفته چقدر است ؟ آیا دادن پول به نیازمند کفایت می کند؟
پاسخ: کفاره عبارت است از ٧۵٠ گرم طعام و باید طعام به فقیر داده شود و دادن پول کفایت نمیکند.
البته میتوانید فقیر را وکیل کنید که با آن پول مثلا نان تهیه کند و فقیر هم نمی تواند در جای دیگر مصرف کند و اگر در جای دیگر هزینه کرد کفاره از گردن شما برداشته نمی شود
رساله آیت الله سیستانی
شب های قدر کدامیک افضل است
امام صادق علیه السّلام: التَّقدیرُ فی لَیلَهِ تِسعَ عَشرَهَ و الإبرامُ فی لَیلَهِ إحدى و عِشرینَ و الإمضاءُ فی لَیلَهِ ثلاثَ و عِشرینَ ؛
مقدّرات در شب نوزدهم تعیین ، در شب بیست و یکم تأیید و در شب بیست و سوم [ماه رمضان] امضا مى شود.
الکافى ج۴ ، ص ۱۵۹
خود ارضایی در روزه
«استفتاء اختصاصی سایت هدانا از دفتر حضرت آیت الله العظمی خامنه ای»
سوال: استمناء در روزه چه حکمی دارد؟
پاسخ: استمناء مطلقاً حرام است، و جزو گناهان بزرگ محسوب مىشود، که توبه جدی و واقعی از آن لازم است.
و اگر این عمل در حال روزه انجام گرفته و می دانستید که روزه را باطل می کند، در این صورت قضا و کفاره بر شما واجب است.
و چنانچه نمیدانستید که روزه را باطل می کند ، ولی می دانستید که حرام است، علاوه بر قضا، بنابر احتیاط واجب باید کفاره بدهید.
در فرض سوال اگر نمی دانستید که استمنا مبطل روزه است و نمی دانستید که موجب جنابت می شود اگر در حال روزه استمنا کرده اید باید قضای آنرا بجا آورید و کفاره ندارد و نسبت به روزه های بعد اگرعلم به جنابت نداشتید و بدون غسل جنابت روزه گرفته اید روزه ها صحیح است و قضا و کفاره ندارد و اگر جنابت را می دانستید و جاهل به وجوب غسل بودید، باید قضای روزه را به جا آورید، ولی کفاره ندارد.
منبع : استفتاء سایت هدانا از دفتر مقام معظم رهبری.
روزه روز های بلند در مناطق مختلف زمین
روزه روز های بلند در مناطق مختلف زمینخورشید در دانمارک و نروژ در تابستان ساعت چهار صبح طلوع نموده و ساعت ۲۳ غروب میکند و با رعایت ذهاب حمره مشرقیه و بین الطلوعین، باید حدود ۲۲ ساعت روزه گرفته شود. تکلیف من درباره نماز و روزه چیست؟
ج: مکلف باید در مورد اوقات نمازهای یومیه و روزه همان افق محل سکونت خود را رعایت کند، ولی اگر روزه گرفتن بر اثر طولانی بودن روز، غیر مقدور یا حرجی باشد، ادای آن ساقط و قضای آن واجب است.
منبع: سایت هدانا برگرفته از استفتائات آیت الله العظمی خامنه ای.