اعمال ماه ذی القعده


اعمال ماه ذی القعده

شیخ عباس قمی رحمه الله تعالی علیه در مفاتیح الجنان قسمت اعمال ماه ذی القعده می فرماید:
بدان که روایت شده که: هر که در یکی از ماه‌های حرام سه روز متوالی که  پنج شنبه و  جمعه و  شنبه باشد روزه بدارد ثواب نهصد سال عبادت برای او نوشته می شود و هم چنین در بخش اعمال ذی القعده مضاعف شدن ثواب و عقاب اعمال در ماه‌های حرام را که به آن اشاره شد ذکر می نماید.

۱نماز یکشنبه ذی القعده:

در ماه ذی القعده عملی وارد شده که فضیلت بسیار دارد که بدین شرح است:
در یکی از روزهای یکشنبه این ماه غسل کند و وضو بگیرد و چهار رکعت نماز بگذارد (دو نماز دو رکعتی)
و در هر رکعت حمد یک مرتبه و اخلاص سه مرتبه و معوذتین (فلق و ناس) را یک مرتبه بخواند.
پس از نماز هفتاد مرتبه استغفار کند و استغفار را به ذکر شریف «لاحول و لاقوّه الّا بالله العلی العظیم» ختم نماید .
سپس بگوید «یا عزیز یا غفّار اغفرلی ذنوبی و ذنوب جمیع المؤمنین و المؤمنات فانّه لایغفر الذّنوب الّا انت».

برای این نماز ثواب زیادی ذکر شده از جمله اینکه رسول خدا صلی الله علیه و آله فرمودند:
هر که این نماز را بجا آورد: توبه اش مقبول، گناهانش آمرزیده شود، دشمنان او در روز قیامت از او راضی شوند، با ایمان بمیرد، دین و ایمانش از وی گرفته نشود؛ قبرش گشاده و نورانی گردد؛ والدینش از او راضی گردند؛ مغفرت شامل حال والدین او و ذریّه او گردد؛ توسعه رزق پیدا کند؛ ملک الموت با او در وقت مردن مدارا کند؛ به آسانی جان دهد و … .

۲ شب نیمه ماه ذی القعده:

شب مبارکی است و خداوند متعال نظر رحمت می فرماید بر بندگان خود و روایت نبوی در این زمینه داریم که مضمون آن چنین است: کسی که در این شب نیمه ماه ذی القعده به طاعت حق تعالی مشغول باشد برای او اجر صد نفر روزه داری که ملازم شب است، باشد. در این شب عظیم هر که حاجتی از خداوند متعال طلب کند به او اعطا خواهد شد ان شاء الله.

۳ روز بیست و سوم
بنا بر روایات، این روز، روز زیارتی مخصوص امام علی بن موسی الرضا(ع) است.

۴ دحو الارض (روز بیست و پنجم):

روز بسیت و پنجم یکى از آن چهار روز است که در تمام سال به فضیلت روزه ممتاز است و در روایتى روزه‏اش مثل روزه هفتاد سال است و در روایت دیگر کفّاره هفتاد سالست و هر که این روز را روزه بدارد و شبش را به عبات بسر آورد از براى او عبادت صد سال نوشته شود و از براى روزه‏دار این روز هر چه در میان آسمان و زمین است استغفار کند و این روزى است که رحمت خدا در آن منتشر گردیده و از براى عبادت و اجتماع به ذکر خدا در این روز اجر بسیاریست.

 

این دستور العمل مهم و ساده را در یکشنبه ماه ذی القعده فراموش نکنید!
نماز پرفضیلت توبه / نمازی مورد توجه و سفارش علما

مرحوم سید بن طاووس براى روز یکشنبه این ماه نمازى با فضیلت بسیار از رسول خدا صلى اللّه علیه و آله‏ روایت کرده:مختصر آن فضیلت این است که،هرکه آن را بجا آورد،توبه ‏اش پذیرفته حق و گناهش آمرزیده مى‏شود،و طلبکاران او در قیامت از وى راضى گردند،و با ایمان از دنیا برود،و ایمانش از او گرفته نشود و قبرش وسیع و نورانى گردد و پدر و مادرش ازو او راضى شوند،و آمرزش حق نصیب پدر و مادر و فرزندان و نژاد او گردد،و روزى او توسعه یابد و فرشته مرگ در وقت مردن با او مدارا کند،و جانش را به آسانى بستاند،و کیفیت آن نماز چنین است:

روز یکشنبه غسل بجا آورد و وضو بگیرد و چهار رکعت نماز بخواند،در هر رکعت سوره«حمد»را یک مرتبه و سوره«توحید»را سه مرتبه و سوره«فلق»را یک مرتبه و سوره‏ «ناس»را یک مرتبه بخواند و پس از نماز هفتاد مرتبه اسغفار کند،و استغفار را با:
لا حَوْلَ وَ لا قُوَّهَ إِلا بِاللَّهِ الْعَلِیِّ الْعَظِیمِ
جنبش و نیرویى جز به خداى والاى بزرگ نیست
ختم نماید،سپس بگوید:
یَا عَزِیزُ یَا غَفَّارُ اغْفِرْ لِی ذُنُوبِی وَ ذُنُوبَ جَمِیعِ الْمُؤْمِنِینَ وَ الْمُؤْمِنَاتِ فَإِنَّهُ لا یَغْفِرُ الذُّنُوبَ إِلا أَنْتَ .
اى توانا،اى آمرزنده،گناهان من و همه مردان و زنان مؤمن را بیامرز،که گناهان را جز تو کسى نمى‏آمرزد.

تبصره: دستور کلی نمازهای مستحبی در فقه آنست که، به صورت دو رکعتی خوانده می شوند، لذا این نماز باید به صورت دو نماز دو رکعتی خوانده شود.

منبع: مفاتیح الجنان اعمال ماه ذی القعده/ اقبال سید بن طاووس

همچنین شاید مطالب زیر مورد پسندتان باشد...

افزودن یک دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.