زالی یا آلبینیسم چیست؟
زالی یا آلبینیسم چیست؟
زالی به فرانسوی: Albinisme نوعی بیماری ژنتیکی از نوع اتوزومی مغلوب است که بر اثر عدم وجود آنزیمی که در تشکیل ملانین نقش دارد بروز می کند. مبتلایان به زالی یا با کمبود رنگدانه مواجهند یا نمی توانند رنگدانه تولید کنند.
عدم توان تولید رنگدانه ملانین موجب میشود که رنگ پوست بیمار سفید باشد. علاوه بر انسان و دیگر پستانداران، زالی در پرندگان، خزندگان، دوزیستان و ماهی ها نیز بروز می کند.
تحقیقات دانشمندان نشان داده است که چندین گونه آلبینیسم ژنتیکی وجود دارد که شایعترین آنها با عنوانoculocutaneous نوع اول یا OCA1 و نوع دوم آن به نام OCA2 شناخته میشوند.
در زالی نوع OCA2 بیمار پوستی روشن (به همراه اندکی ملانین)، رنگ مویی بین طلایی تا قرمز تیره، و همچنین رنگ چشم روشن (آبی، سبز، خاکستری و …) دارد! و بیشتر بیمارانی که به OCA1 مبتلا هستند، پوست و موی سفیدی همچون برف دارند و هم چنین اثری از رنگدانه در چشمان آنها دیده نمیشود. در این افراد عنبیه چشم به رنگ آبی پریده بسیار ملایم است، حال آنکه ممکن است مردمک چشم قرمز رنگ باشد. این سرخ رنگی ناشی از نوری است که وارد مردمک شده و رگهای خونی در شبکیه را منعکس میکند.
مشکلات بیماران مبتلا به زالی
به علت فقدان رنگدانه در چشم، نور زیادی از طریق مردمک وارد چشم شده که می تواند تا حدی باعث آسیب های چشمی شود، به همین جهت لازم است افراد مبتلا به این بیماری، چشم های خود را در برابر اشعه های مضر خورشیدی حفظ کنند. اشکالات بینایی همچون لوچی، تنبلی چشم و آستیگماتیسم نیز ممکن است در این افراد وجود داشته باشد.
ملانین علاوه بر رنگ دادن به پوست، چشمها و موها، از پوست در برابر نور خورشید محافظت میکند. بدون ملانین کافی پوست توان محافظت از خود را نخواهد داشت و زودتر دچار آسیب ها نظیر آفتاب سوختگی می شود.