احکام وضو ،گفتگو با نامحرم ،رهن و اجاره و صد ها احکام ضروری دیگر

 

 

احکام شرایط وضو

۱شرایطی که به وضو گیرنده برمیگردد:
الف) با قصد قربت وضو بگیرد (نیت).
ب) استعمال آب برای او مانعی نداشته باشد.

۲شرایطی که به آب وضو برمیگردد:
الف) آب وضو مطلق باشد.
ب) آب وضو پاک باشد.
ج) آب وضو مباح باشد (غصبی نباشد).

۳شرایطی که به ظرف وضو برمیگردد:
الف) مباح باشد

۴شرایطیکهبه اعضای وضو برمیگردد:
الف) پاک باشد.
ب) مانعی از رسیدن آب در آن نباشد.

۵شرایطی که به کیفیت وضو برمیگردد:
الف) ترتیب را در شستن و مسح کردنها رعایت کند (ترتیب).
ب) کارهای وضو را پشت سر هم انجام دهد (موالات).
ج) کارهای وضو را خودش در حال اختیار انجام دهد (مباشرت).

۶شرایطی که به زمان وضو برمیگردد:
به مقدار وضو و نماز وقت باقی باشد.

نازک کردن صدای زن هنگام صحبت با نامحرم

گفت و گو با نامحرم

۱پرسش ۸۴٫ برخى از زنان هنگام صحبت کردن، با آب و تاب و صداى نازک سخن مى گویند؛ آیا مرد نامحرم مى تواند به سخنان او گوش دهد و با او صحبت کند؟

همه مراجع: اگر تلذّذ و یا ترس افتادن به گناه در میان باشد، گوش دادن به سخنان آنان جایز نیست.
۲پرسش ۸۵٫ آیا زن در هنگام صحبت کردن با مرد نامحرم، حتما باید صداى خود را تغییر دهد و مردانه صحبت کند؟

همه مراجع (به جز فاضل): خیر، این کار لازم نیست؛ ولى نباید لحن صداى خود را نیز نازک نماید، به طورى که مرد را تحریک کند.

[۲]
آیه اللّه فاضل: خیر، این کار لازم نیست؛ ولى بنابر احتیاط واجب نباید صداى خود را نیز نازک نماید، به طورى که مرد را تحریک کند.[۳]

 

احکام

اجاره ۹۹ ساله ملک وقفی

❓زمینی وقفی است که مورد وقف آن مربوط به سالهای قدیم بوده چندین سال بیش به اجاره ۹۹ ساله خانه بهداشت درآمده اخیرا با اجازه مسوولین بهداشت قسمتی از آن جزو ساختمان گلزار شهدا و قسمتی جزو محوطه بیرون کوچه در آمده لطفا احکام آن را بیان فرمایید؟

پاسخ :زمین وقفی را نمی توان از صورت خودش خارج کرد بعلاوه اجاره ۹۹ ساله نیز باطل است مگر اینکه مقید باشد که هر سه سال مال الاجاره را طبق قیمت جدید بپردازد.

منبع: سایت هدانا برگرفته از استفتائات آیت الله العظمی مکارم شیرازی .

چه نگاهی حرام و گناه محسوب می شود ⁉️

 

پرسش ۲٫ نگاه هاى ممنوع و حرام کدام است؟

همه مراجع: نگاه هاى حرام عبارت است از:

نگاه به چهره آرایش کرده زن،
نگاه به زیور آلات زن،
نگاه به عکس بى حجاب زن آشنا،
نگاه با ریبه (ترس افتادن به حرام)،
نگاه به بدن مرد نامحرم (به جز صورت و دست ها)،
نگاه به تمام بدن زن نامحرم (به جز صورت و دست ها تا مچ)،
نگاه هوس آلود (هر چند به صورت و دست ها و یا به بدن هم جنس).

 

آیا پس دادن سود ربا لازم است ⁉️

 

پرسش :شخصى قرض ربوى گرفته و اصل آن را پرداخته است، لکن مقدارى از سود آن را هنوز نپرداخته، آیا مى تواند سود آن را نپردازد؟ و آیا مى تواند مقدار سودى را که پرداخته به عنوان تقاص از اموال رباگیرنده بردارد؟

پاسخ :اگر جنبه ربا داشته (نه مضاربه) پرداختن سود جنبه شرعى ندارد، و مى تواند از آن سرباز زند، و تقاصّ از اموال رباگیرنده با اجازه حاکم شرع جایز است.

منبع: سایت هدانا برگرفته از استفتائات آیت الله العظمی مکارم شیرازی .

جهر و اخفات در نماز⁉️

آیا اگر قصد خواندنقضای نماز صبح را داشته باشیم باید آن را بلند بخوانیم یا آهسته؟

 

واجب است که قرائت حمد و سوره در نمازهاى صبح و مغرب و عشا چه ادا باشد و چه قضاء در هر حالى بلند باشد، حتى اگر قضاى آنها در روز خوانده شود، و اگر عمداً بلند خوانده نشود، نماز باطل است.

منبع: سایت هدانا برگرفته از استفتائات آیت الله خامنه ای

 

رهن و اجاره شرعی

سوال: روش صحیح و شرعی رهن و اجاره آپارتمان و ملک چیست؟

پاسخ حجت الاسلام یوسف وند:

۱- «اجاره به شرط قرض» صحیح اما «قرض به شرط اجاره» باطل هست.

توضیح اینکه الف) در اجاره به شرط قرض، صاحب خانه به مستأجر بگوید: «خانهام را به مبلغ مثلاً ماهی ۲۰۰ هزار تومان اجاره دادم به شرط اینکه فلان مبلغ مثلاً ۲۰ میلیون تومان به من قرضالحسنه بدهید و مستأجر قبول کند، اشکال شرعى ندارد. البته مبلغ اجاره باید متداول و متعارف باشد، نباید ناچیز باشد مثلا ۱۰ هزار تومان ماهیانه بدهد!، درست نیست، لذا باید توجه کرد رهن کامل خانه و اجاره به شرطِ رهنِ کامل باطل هست یعنی بگوید ۲۰ میلیون بده و در خانه ساکن شو، این اشکال شرعی دارد.[لازم به ذکر است آیت الله سیستانی اجاره به شرط قرض را به احتیاط واجب جایز نمی دانند،مقلدان ایشان می توانند به فقیه دیگری که اجازه می دهد، مثل حضرت آیت الله خامنه ای رجوع کنند].

ب) اما در قرض به شرط اجاره باشد، یعنی بگوید: به من ۲۰ میلیون قرض بده تا من خانه ام را به تو اجاره دهم!. این ضکل قرارداد بستن اشکال دارد.

۲-رهن در فقه مربوط به گرو گرفتن در مقابل طلبى است که انسان از کسى دارد. آنچه فعلا بعنوان رهن در میان مردم معروف است در واقع رهن نیست ، بلکه پولى رابه صاحب خانه قرض مى دهد و در مقابل از سکونت در خانه استفاده مى کند ، و این کار اگر بدون اجاره باشد ربا وحرام است. رهن در فقه مربوط به گرو گرفتن در مقابل طلبى است که انسان از کسى دارد.

حکم جریمه تاخیر پرداخت اجاره بها [احکام اجاره بها ⁉️

پرسش : در قولنامه ذکر شده به ازای هر روز تاخیر در کرایه، فلان مبلغ پرداخت شود. آیا وصول آن اشکال شرعی ندارد؟

پاسخ :
اشکالی ندارد ولی در صورتی که طرف مقابل در مضیقه باشد ارفاق، کار خوبی است.

منبع: سایت هدانا برگرفته از استفتائات آیت الله العظمی مکارم شیرازی .

 

آیا شوهر می تواند پیامهای همسرش را بدون اطلاع او ببیند و بخواند⁉️

آیا شوهر ویا پدر چنین حقی دارد که اگر همسر یا فرزندان ، ارتباط با دیگران را ادامه دهند مخصوصا اگر این صحبتها با دیگران در خفا بوده و باعث شک و شبهه به ارتباطهای حرام باشد ، ایشان را بازخواست کند . و به تعبیر دیگر وظیفه شوهر نسبت به همسر و پدر نسبت به فرزندان در این گونه موارد چیست ؟

پاسخ: ارتباط زن و مرد نامحرم از راه ارسال ﭘیامهای نوشتاری ویا ﮔفتاری جایز نیست مگر به همان مقدار که به طور مستقیم جایز است. و شایسته نیست زن طوری رفتار کند که شک و شبهه شوهر را برانگیزد و همچنین است حکم فرزندان نسبت به پدر و مادر بلکه در بعضی از موارد این کار حرام است مانند این که رفتار زن به طوری شبهه انگیز باشد که از نظر عقلا با رعایت حقوق شوهر منافات داشته باشد یا رفتار فرزند موجب اذیت پدر ویا مادر از جهت شفقت ودلسوزی برای فرزند باشد.

و اگر رفع مشکل متوقف بر اطلاع شوهر یا پدر ویا مادر از محتوای ﭘیامهای ارسالی ودریافتی باشد در صورتی که محذوری در ﭘی نداشته باشد متعین است.

به طور کلی باید توجه داشت که شوهر و پدر در مقابل همسر و فرزند مسئولیت شرعی دارند، خداوند می فرماید (یا ایها الذین آمنوا قوا انفسکم واهلیکم نارا وقودها الناس والحجاره علیها ملائکه غلاظ شداد لا یعصون الله ما امرهم ویفعلون ما یؤمرون) ((ای کسانی که ایمان آورده اید خود وخانواده خود را از آتشی که سوخت آن مردم وسنگها هستند حفظ کنید ، فرشتگانی در شتگفتار وسختگیر بر آن آتش موکلند هر چه خدا بگوید نافرمانی نمی کنند وهمان می کنند که به آن مأمور شده اند)) .

بنابر این زن و فرزند باید شوهر و پدر را در انجام این وظیفه کمک کنند و اگر نکنند بر آنها است که به وظیفه امر به معروف و نهی از منکر طبق ضوابط آن عمل نمایند .

منبع: سایت هدانا برگرفته از استفتائات آیت الله العظمی سیستانی.

آیا خون باطن بدن مثل داخل دهان و بینی و گوش نجس می کند

اگر داخل بینى شخص خون منجمد شده باشد حکم ترشحات داخل بینى که با این خون منجمد شده ملاقات داشته و از بینى خارج مىشود چیست؟

ج.
۱و۲) به طور کلى ملاقات در باطن موجب تنجس نمىشود، بنابراین غذا، آب دهان و ترشحات بینى که خارج مىشود در صورتى که آغشته به خون نباشد، پاک است.

منبع: سایت هدانا برگرفته از استفتائات آیت الله العظمی خامنه ای.

شیوه خواندن نماز عید فطر

نماز عید فطر و قربان دو رکعت است که در رکعت اول بعد از خواندن حمد و سوره، باید (۱) پنج تکبیر بگوید (۲) و بعد از هر تکبیر یک قنوت بخواند و بعد از قنوت پنجم تکبیر دیگری بگوید و به رکوع رود و دو سجده به جا آورد و برخیزد و در رکعت دوم چهار تکبیر بگوید و بعد از هر تکبیر قنوت بخواند و تکبیر پنجم را بگوید و به رکوع رود و بعد از رکوع دو سجده کند و تشهد بخواند و نماز را سلام هد.

(۱) (بهجت:) بنا بر أحوط..

(۲) (زنجانی:) نماز عید فطر و قربان اذان و اقامه ندارد و دو رکعت است در رکعت اول بعد از خواندن حمد مستحب است سوره بخواند و بعد باید پنج تکبیر بگوید..

(سیستانی:) مسأله نماز عید فطر و قربان دو رکعت است که در هر رکعت بعد از خواندن حمد و سوره سه تکبیر بگوید و بهتر آن است که در رکعت اول پنج تکبیر بگوید و میان هر دو تکبیر یک قنوت بخواند و بعد از تکبیر پنجم، تکبیر دیگری بگوید و به رکوع رود و دو سجده به جا آورد و برخیزد و در رکعت دوم چهار تکبیر بگوید و میان هر دو تکبیر یک قنوت بخواند و بعد از تکبیر چهارم تکبیر دیگری بگوید و به رکوع رود و بعد از رکوع دو سجده کند و تشهد بخواند و نماز را سلام دهد.

[ در قنوت نماز عید فطر و قربان]

مسأله ۱۵۲۰ در قنوت نماز عید فطر و قربان هر دعا و ذکری بخوانند کافی است ولی بهتر است این دعا را به قصد امید ثواب بخوانند (۱): «اللّهُم َّ اهل َ الکِبرِیاءِ وَ العَظَمَهِ وَ اهل َ الجُودِ وَ الجَبَروت ِ وَ اهل َ العَفوِ وَ الرَّحمَهِ وَ اهل َ التَّقوی وَ المَغفِرَهِ اسأَلُک َ بِحَق ِّ هذا الیَوم ِ الَّذِی جَعَلتَه ُ لِلمُسلِمین َ عیداً وَ لِمُحَمَّدٍ صَلَّی اللّه ُ عَلَیه ِ وَ آلِه ِ (۲) ذُخراً وَ شَرَفاً وَ کَرامَهً وَ مَزیداً ان تُصَلِّی َ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آل ِ مُحَمَّدٍ وَ ان تُدخِلَنی فی کُل ِّ خَیرٍ أَدخَلت َ فیه ِ مُحَمَّداً وَ آل َ مُحَمَّدٍ وَ ان تُخرِجَنِی مِن کُل ِّ سُوءٍ اخرَجت َ مِنه ُ مُحَمَّداً و آل َ مُحَمَّدٍ صَلَواتُک َ عَلَیه ِ وَ عَلیهِم اللّهُم َّ إِنِّی اسألُک َ خَیرَ ما سَأَلَک َ بِه ِ عِبادُک َ الصَّالِحُون َ وَ اعُوذُ بِک َ مِمَّا استَعاذَ مِنه ُ عِبادُک َ المُخلَصُون َ».

(۱) (اراکی، خوئی، گلپایگانی، فاضل، سیستانی، تبریزی، صافی، زنجانی:) بهتر است این دعا را بخوانند:..

(۲) (زنجانی:) ذُخراً وَ مَزِیداً أَن تُصَلِّی َ عَلی مُحَمَّدٍ وَ آل ِ مُحَمَّدٍ، وَ أَن تُدخِلَنِی فِی کُل ِّ خَیرٍ أَدخَلت َ فِیه ِ مُحَمَّداً وَ آل َ مُحَمَّدٍ و أَن تُخرِجَنِی مِن کُل ِّ شَرٍّ أَخرَجت َ مُحَمَّداً وَ آل َ مُحَمَّدٍ صَلَواتُک َ عَلَیه ِ وَ عَلَیهِم. اللّهُم َّ إِنِّی أَسأَلُک َ خَیرَ ما سَأَلَک َ بِه ِ عِبادُک َ الصّالِحُون َ، وَ أَعُوذُ بِک َ مِمَّا استَعاذَ مِنه ُ عِبَادُک َ الصّالِحُون َ.

منبع: توضیح المسائل مراجع مطابق با فتاوای سیزده نفر از مراجع معظم تقلید/ متن اصلی از رساله امام خمینی و مُحشی حضرات آیات: سیستانی، صافی گلپایگانی، مکارم شیرازی، نوری همدانی، شبیری زنجانی، بهجت،فاضل، اراکی، خویی، گلپایگانی، تبریزی.

 

عدم پرداخت فطره و تکلیف زن و فرزند⁉️

 

مسأله ۲۰۰۶ اگر فطره انسان بر کسی واجب باشد و او فطره را ندهد (۱) بر خود انسان واجب نمی شود (۲).

(۱) (سیستانی ): یا نتواند بدهد، بر خود انسان بنا بر احتیاط، واجب می شود چنانچه دارای شرایط گذشته در مسأله [۱۹۹۱] باشد، فطره خویش را بدهد.

(۲) (گلپایگانی )، (صافی ): مگر آن که شخص غنی نان خور فقیر باشد که در این صورت احتیاط لازم آن است که غنی فطره خود را بدهد.

(مکارم ): احتیاط واجب آن است که اگر می تواند خودش بدهد.

 

[خانمی که نانخور شخص دیگری است]

مسأله ۲۰۰۸ زنی که شوهرش مخارج او را نمی دهد، چنانچه نانخور کس دیگر باشد، فطره اش بر آن کس واجب است (۱) و اگر نانخور کس دیگر نیست ، در صورتی که فقیر نباشد، باید فطره خود را بدهد (۲).

این مسأله در رساله آیت اللّه (سیستانی ) نیست

(۱) (مکارم ): و اگر زن غنی است و از مال خود خرج می کند باید شخصاً فطره را بدهد.

(۲) (بهجت ): و اگر از روی شدّت احتیاج شوهر، زن به او انفاق می کند، فطره او نیز بر زن واجب است ، ولی اگر شوهر با همین سختی فطره زن را بدهد ساقط شدن فطره از گردن ِ زن خالی از وجه نیست .

توضیح المسائل مراجع مطابق با فتاوای سیزده نفر از مراجع معظم تقلید/ متن اصلی از رساله امام خمینی و مُحشی حضرات آیات: سیستانی، صافی گلپایگانی، مکارم شیرازی، نوری همدانی، شبیری زنجانی، بهجت،فاضل، اراکی، خویی، گلپایگانی، تبریزی.

 

عدم پرداخت فطره و تکلیف زن و فرزند

۲۳۱٫ پدرى که زکات فطره نمىدهد، تکلیف زن و فرزند او چه مىشود؟
ج) بر آنان تکلیفى نیست و لازم نیست فطره بدهند. استفتائاتآیت الله خامنه ای .

 

فطریه مهمان در شب عید فطر بر عهده کیست⁉️

مسأله ۱۹۹۵ فطره مهمانی که پیش از غروب شب عید فطر با رضایت صاحبخانه وارد شده و نانخور او حساب می شود، بر او واجب است (۱)

(آیت الله خامنه ای):میهمانى که فقط شب عید فطر به خانه انسان بیاید،فطره او بر عهده صاحب خانه نیست.

(۱) (آیت الله فاضل): اگر نانخور او حساب شود، بر او واجب است ، لیکن به مجرد صرف یک افطاری فطره میهمان بر صاحبخانه واجب نیست .

(آیت الله گلپایگانی)، (آیت الله صافی): مسأله فطره مهمانی که پیش از مغرب شب عید فطر با رضایت صاحبخانه وارد شده در صورتی که بگویند امشب نان او را داده ، بر او واجب است هر چند نان خور او حساب نشود.

(آیت الله مکارم): مسأله میهمانی که پیش از غروب شب عید فطر با رضایت صاحبخانه وارد شده و نانخور او محسوب می شود (یعنی تصمیم دارد مدّتی نزد او بماند) دادن زکات فطره او نیز واجب است ، امّا اگر فقط برای شب عید دعوت شده فطره او بر میزبان نیست و در صورتی که بدون رضایت صاحبخانه باشد نیز بنا بر احتیاط واجب فطره او را بدهد، همچنین فطره کسی که انسان را مجبور کرده است که خرجی او را بپردازد.

(آیت الله سیستانی): مسأله فطره مهمانی که پیش از غروب شب عید فطر وارد شده و شب را نزد او مانده و نان خور او هر چند موقّتاً حساب می شود، بر او واجب است .

(آیت الله بهجت): مسأله فطره کسی که پیش از بر آمدن هلال ماه شوّال مهمان شخص دیگری شده است بر میزبان واجب است ، به شرط آنکه برای خوردن غذا به منزل او آمده باشد، و لو بعداً مانعی پیش آید که نتواند غذا صرف کند، امّا اگر وقت رؤیت هلال ، غذایی برای کسی هدیه بفرستد، در صورتی که اینگونه هدیه مستمرّ نبوده و صِدق نانخور یا مهمان بر او نکند، فطره او بر هدیه دهنده واجب نیست ، هر چند با مال او افطار کرده باشد.

(آیت الله زنجانی): مسأله زکات فطره کسی بر انسان واجب است که «نان خور» بدون هیچ قیدی خوانده شود، ولی کسی که فقط با قیدی نان خور خوانده می شود مثلًا تنها «نان خور در شب عید فطر» یا «نان خور در روز آخر ماه رمضان » به وی گفته می شود، زکات فطره وی بر انسان واجب نیست . بنا بر این مهمانی که قبل از غروب آفتاب شب عید فطر وارد منزل انسان می گردد اگر بنا دارد مدّت طولانی مهمان بوده به گونه ای که «نان خور» بدون هیچ قیدی بشمار می آید، زکات فطره وی واجب است ، ولی اگر تنها همان شب را مهمان است زکات فطره وی واجب نیست ، هر چند احتیاط مستحب ّ آن است که زکات فطره او را هم بدهد و اگر در طول ماه رمضان نان خور انسان باشد بنا بر احتیاط واجب زکات فطره وی بر انسان واجب است . در هر صورت در جاهایی همچون این مسأله که به طور مسلّم نمی توان زکات را به گردن مهمان یا صاحبخانه دانست ، چنانچه یکی از آن دو با اجازه دیگری زکات فطره را به نیّت کسی که واقعاً زکات فطره به گردن او است بدهد کافی است و بر دیگری پرداخت مجدّد زکات فطره لازم نیست .

منع پزشک غیر امین از روزه ⁉️

۱۷۴٫ بعضى از پزشکان که به مسائل شرعى ملتزم نیستند، بیماران را از روزه گرفتن به دلیل ضرر داشتن منع مىکنند، آیا گفته این پزشکان حجت است یا خیر؟

ج) اگر پزشک امین نباشد و گفته او هم اطمینان آور نباشد و باعث خوف ضرر نشود، گفته او اعتبارى ندارد و در غیر این صورت نباید روزه بگیرد.

روزه نگرفتن به دستور پزشک و کشف خلاف ⁉️

۱۷۷٫ اگر پزشک به بیمارى بگوید که روزه براى شما ضرر داد و او هم روزه نگیرد، ولى بعد از چند سال بفهمد که روزه براى وى ضرر نداشته و پزشک در تشخیص خود اشتباه کرده است، آیا قضا و کفّاره بر او واجب است؟

ج) اگر از گفته پزشک متخصص و امین و یا از منشأ عقلایى دیگر، خوف از ضرر پیدا کند و روزه نگیرد، فقط قضا بر او واجب است.

 

منبع: سایت هدانا برگرفته از استفتائات آیت الله خامنه ای

 

کارشناس احکام

حکم مسافرت روزه دار در قبل و بعد از ظهر ماه مبارک رمضان چیست؟

۱-اگر مسافر بعد از ظهر به وطنش برسد، یا به جایی برسد که می خواهد ده روز در آنجا بماند: نباید آن روز را روزه بگیرد.

۲-اگر قبل از ظهر برگردد به وطنش برسد، یا به جایی برسد که می خواهد ده روز در آنجا بماند : در صورتی که افطار نکرده باشد، روزه آن روز بر او واجب می شود، بنابراین باید نیّت روزه بکند و روزه اش هم صحیح است.

مثلاً اگر شخص روزه دار بعد از ظهر روز سه شنبه از وطن خود یا جایی که ده روز در آن قصد ماندن کرده بود به جایی مسافرت نماید، روزه آن روزش(سه شنبه) صحیح است و برای این که روزه روز چهارشنبه اش نیز صحیح باشد باید قبل از ظهر در روز چهارشنبه به وطن خود یا جایی که می خواهد ده روز در آنجا بماند، برسد، و در صورتی که کاری را هم که روزه را باطل می کند، انجام نداده باشد، و بعد از رسیدن به این مکان، نیت روزه کند، روزه اش صحیح است.

 

آیا وطن قبلی زن برای شوهر، یا وطن قبلی شوهر که در حال حاضر در آن ساکن نمی باشد برای زن وطن محسوب می شود؟

آیت الله فاضل لنکرانی: خیر.

 

آیت الله بهجت: خیر، مگر با شرایط اتخاذ وطن شود.

 

آیت الله مکارم شیرازی: وطن محسوب نمی شود.

 

آیت الله سیستانی: وطن شوهر یا زن وطن برای دیگری حساب نمی شود.

 

آیت الله صافی گلپایگانی: وطن قبلی زن برای مرد و همچنین وطن قبلی مرد برای زن وطن محسوب نمی شود.

احکام شرعی روزه و ماه مبارک رمضان :

سؤال : کفاره روزه کسی که مریض بوده رمضان قبل و روزه نگرفته چقدر است ؟ آیا دادن پول به نیازمند کفایت می کند؟

پاسخ: کفاره عبارت است از ٧۵٠ گرم طعام و باید طعام به فقیر داده شود و دادن پول کفایت نمیکند.
البته میتوانید فقیر را وکیل کنید که با آن پول مثلا نان تهیه کند و فقیر هم نمی تواند در جای دیگر مصرف کند و اگر در جای دیگر هزینه کرد کفاره از گردن شما برداشته نمی شود

رساله آیت الله سیستانی

 

استعمال عطر در حال روزه

سوال :استعمال عطر برای روزه دار، در ماه رمضان چه حکمی دارد؟

پاسخ:

استمال عطر برای روزه دار مستحب است؛ ولی بو کردن گیاهان معطر مکروه است.

——

مطابق با فتاوای آیت الله خامنه ای، احکام روزه، بخش مبطلات روزه، ص۵۲٫

احکام-روزه
بیان احکام شرعی
مسأله:

کسى که کفّاره روزه رمضان بر او واجب است، باید دو ماه روزه بگیرد یا شصت فقیر را سیر کند یا به هرکدام یک مد که تقریباً ده سیر است طعام یعنى گندم یا جو و مانند اینها بدهد و چنانچه اینها برایش ممکن نباشد هر چند مد که مى تواند به فقرا طعام بدهد و اگر نتواند طعام بدهد باید استغفار کند، اگرچه مثلًا یک مرتبه بگوید «استغفرالله» و احتیاط واجب در فرض اخیر آن است که هر وقت بتواند، کفاره را بدهد.

نان خور و شرایط آن درزکات فطره

سوال:نان خور به چه کسی گفته می شود و شرایط آن چیست؟

پاسخ:

کسی که هزینه تغذیه او-هرچند برای مدتی کم-به عهده انسان باشد؛ مانند افراد تحت سرپرستی شخص(زن، فرزند، خدمتکار) و نیز مهمان(با وجود شرایطی).

در وجود پرداخت فطره، فرقی نمی کند که نان خورها، فرد کوچک-مانند طفل شیرخوار-باشند یا بزرگ، مسلمان باشند یا کافر، دادن خرج آنان بر او واجب باشد-مانندهمسر-یا نه و در شهر دیگر-مانند فرزند انسان که در شهر دیگری مشغول به تحصیل است -باشند یا در شهر خود او.

—————-

منبع:کتاب(آموزش مصور احکام) مطابق با فتاوای آیت الله العظمى خامنه ای، احکام عبادات، بخش روزه، ۴۰۳٫

احکام-روزه
فطریه

احکام شرعی روزه و ماه مبارک رمضان :

سؤال : کفاره روزه کسی که مریض بوده رمضان قبل و روزه نگرفته چقدر است ؟ آیا دادن پول به نیازمند کفایت می کند؟

پاسخ: کفاره عبارت است از ٧۵٠ گرم طعام و باید طعام به فقیر داده شود و دادن پول کفایت نمیکند.
البته میتوانید فقیر را وکیل کنید که با آن پول مثلا نان تهیه کند و فقیر هم نمی تواند در جای دیگر مصرف کند و اگر در جای دیگر هزینه کرد کفاره از گردن شما برداشته نمی شود

رساله آیت الله سیستانی

احکام بانوان

وظیفه کسی که در حال روزه استحاضه قلیله یا متوسطه یا کثیره می شود چیست

آیت الله خامنه ای: در فرض مذکور استحاضه است و استحاضه موجب بطلان روزه نیست ولی احکام و اقسامی دارد که در رسالههای عملیه از جمله رساله توضیح المسائل حضرت امام (قدس سره) مسأله ۳۹۲ به بعد ذکر شده است.

آیت الله مکارم شیرازی : روزه زن مستحاضه صحیح است. مستحاضه قلیله نیازی به غسل کردن ندارد ولی مستحاضه کثیره در صورتی روزه او صحیح است که غسل نماز مغرب و عشای شبی که می خواهد فردای آن را روزه بگیرد به جا آورد و همچنین غسلهای روزی را که روزه است (بنابر احتیاط واجب).

استحاضه فقط دو قسم است:
«قلیله» و «کثیره»:
استحاضه قلیله آن است که هرگاه زن پنبه اى را داخل کند، خون، آن را آلوده نماید ولى از طرف دیگر خارج نشود، خواه خون در پنبه فرو رود یا نه،
استحاضه کثیره آن است که خون، در پنبه فرو رود و از آن بگذرد و جارى شود.

 

حکم استفاده از اسپری خوشبوکننده دهان برای روزه دار [رساندن غبار غلیظ به حلق]⁉️

پرسش : آیا استفاده از اسپری خوشبو کننده دهان، روزه را باطل می کند ؟

پاسخ : در صورتی که تنها به صورت هوا وارد دهانمی شود روزه صحیح است اما اگر به صورت مایع باشد و یقین دارد به فضای حلق می رسد و فرو می رود برای روزه اشکال دارد.

منبع: سایت هدانا برگرفته از استفتائات آیت الله العظمی مکارم شیرازی.

 

اماله کردن و استفاده از شیاف در روزه ⁉️

مسأله ۱۶۴۵ اماله کردن باچیز روان اگر چه از روی ناچاری و برای معالجه باشد روزه را باطل می کند (۱)، ولی استعمال شیافهایی که برای معالجه است اشکال ندارد (۲) و احتیاط واجب آن است که از استعمال شیافهایی که برای کیف کردن[لذت بردن] است (۳) مثل شیاف تریاک یا برای تغذیه از این مجری است خودداری نمایند.

(۱) (خوئی، گلپایگانی، تبریزی، سیستانی، صافی، زنجانی:) بقیه مسأله ذکر نشده.

(بهجت:) بنا بر أظهر. [پایان مسأله]

(۲) (اراکی، نوری:) بقیه مسأله ذکر نشده.

(فاضل:) استعمال شیافهای غیر روان که برای معالجه است اشکال ندارد و احتیاط مستحب است که از استعمال آنها نیز خودداری کند و احتیاط واجب آن است که از چیزی که جامد و مایع بودن آن مشکوک است اجتناب کند.

(۳) (مکارم:) برای تغذیه است خودداری شود.

[آیت الله خامنه ای: اگر شیاف بهصورت جامد بوده مانعى نداشته و قضاى روزهها واجب نیست.]

توضیح المسائل مراجع مطابق با فتاوای سیزده نفر از مراجع معظم تقلید/ متن اصلی از رساله امام خمینی و مُحشی حضرات آیات: سیستانی، صافی گلپایگانی، مکارم شیرازی، نوری همدانی، شبیری زنجانی، بهجت،فاضل، اراکی، خویی، گلپایگانی، تبریزی.

افطار بهخاطر مشقت در اثناى روز⁉️

۱۳٫ اگر شخصى جهت شغلى که دارد و نمىتواند آن را رها کند چنانچه بر اثر تشنگی یا گرسنگی روزه برایش حرجى باشد، و همچنین افراد کم سن و سال که روزه گرفتن براى آنها مشقّت شدید دارد آیا از اوّل روز مىتوانند افطار کنند یا اینکه حکم دیگرى دارند؟

ج) در فرض سؤال، هر وقت دچار حرج و مشقّت شدند، مىتوانند افطار کنند و در مورد تشنگی احتیاط واجب این است که به مقدار ضرورت افطار کرده و در بقیه روز امساک نمایند و در هر صورت بعداً باید روزه آن روز را قضا نمایند.
منبع: سایت هدانا برگرفته از استفتائات آیت الله العظمی مکارم شیرازی.

 

نکته:
در مورد تشنگی احتیاط واجب این است که به مقدار ضرورت افطار کرده و در بقیه روز امساک نمایند (یعنی: از خوردن و آشامیدن پرهیز کند و مبطلات روزه را انجام ندهد ) و در هر صورت بعداً باید روزه آن روز را قضا نمایند.

کفاره باطل کردن روزه و سفر پس از آن ⁉️

مسأله ۱۶۷۴ کسی که عمداً روزه خود را باطل کرده (۱) اگر بعد از ظهر مسافرت کند، یا پیش از ظهر برای فرار از کفاره سفر نماید (۲)، کفاره از او ساقط نمی شود بلکه اگر قبل از ظهر مسافرتی برای او پیش آمد کند (۳)، بنا بر احتیاط کفاره بر او واجب است.

(۱) (بهجت:) اگر برای فرار از کفاره به سفر برود اگر چه پیش از ظهر باشد کفاره از او ساقط نمی شود.

(مکارم:) بعد به مسافرت برود، کفاره از او ساقط نمی شود.

(۲) (اراکی:) بلکه اگر قبل از ظهر مسافرتی برای او پیش آمد کند، کفاره از او ساقط نمی شود.

(۳) (خوئی، سیستانی، تبریزی:) نیز کفاره بر او واجب است.

(زنجانی:) مسأله کسی که عمداً و بدون عذر روزه خود را باطل کرده، اگر بعد از ظهر مسافرت کند کفاره از او ساقط نمی شود هم چنین است اگر پیش از ظهر مسافرت کند و از شب در فکر سفر حتّی به نحو تردید نباشد، ولی اگر از شب در فکر سفر باشد و پیش از ظهر مسافرت کند، کفاره بر او واجب نیست؛ هر چند به جهت فرار از کفاره سفر نماید و احتیاط مستحب این است که در مسافرت پیش از ظهر هم کفاره بدهد.

منبع: هدانا برگرفته از توضیح المسائل مراجع مطابق با فتاوای سیزده نفر از مراجع معظم تقلید/ متن اصلی از رساله امام خمینی و مُحشی حضرات آیات: سیستانی، صافی گلپایگانی، مکارم شیرازی، نوری همدانی، شبیری زنجانی، بهجت،فاضل، اراکی، خویی، گلپایگانی، تبریزی.

 

روزه گرفتن و چشم ضعیف ⁉️

س ۷۵۲: من از عینک طبی استفاده میکنم و در حال حاضر چشمانم بسیار ضعیف است. هنگامی که به پزشک مراجعه کردم به من گفت که اگر برای تقویت چشمانم تلاش نکنم، ضعیفتر خواهند شد، بنا بر این اگر از روزه ماه رمضان معذور باشم، چه وظیفهای دارم؟

ج: اگر روزه براى چشمان شما ضرر دارد، واجب نیست روزه بگیرید، بلکه واجب است افطار کنید و اگر بیمارى شما تا ماه رمضان آینده استمرار پیدا کرد، قضاى روزه بر شما واجب نیست، ولى واجب است که عوض هر روز یک مدّ طعام به فقیر بدهید.

منبع : استفتاء سایت هدانا از دفتر مقام معظم رهبری.

مرکز نشر احکام

سوال:⁉️
استفاده روزه دار از قطره چشم
آیا قطره چشم روزه را باطل میکند؟

 

پاسخ:
ریختن دوا در چشم برای روزه دار اشکال ندارد.
چنانچه مزه یا بوی آن به حلق برسد، کراهت دارد.

 

مطابق با فتاوای حضرت آیت الله خامنه ای

 

روزه روز های بلند در مناطق مختلف زمین⁉️

روزه روز های بلند در مناطق مختلف زمینخورشید در دانمارک و نروژ در تابستان ساعت چهار صبح طلوع نموده و ساعت ۲۳ غروب میکند و با رعایت ذهاب حمره مشرقیه و بین الطلوعین، باید حدود ۲۲ ساعت روزه گرفته شود. تکلیف من درباره نماز و روزه چیست؟

ج: مکلف باید در مورد اوقات نمازهای یومیه و روزه همان افق محل سکونت خود را رعایت کند، ولی اگر روزه گرفتن بر اثر طولانی بودن روز، غیر مقدور یا حرجی باشد، ادای آن ساقط و قضای آن واجب است.

 

منبع: سایت هدانا برگرفته از استفتائات آیت الله العظمی خامنه ای.

احکام دندانپزشکى در روزه⁉️

استفتاء اختصاصی سایت هدانا از دفتر حضرت آیت الله سیستانی

سوال: آیا کارهاى دندانپزشکى از قبیل کشیدن دندان، عصب کشى، بىحسى، پر کردن، روزه را باطل مىکند؟
اگر از دهان و لثهها خون بیاید موقع ماه مبارک رمضان آیا باید داخل دهان را هم تطهیر کرد؟

جواب:
۱-خیر باطل نمی شود.

۲-لازم نیست.

 

آیا تزریق آمپول و سرم در روزه اشکال دارد⁉️

آیت الله خامنه ای:
احتیاط واجب آن است که روزه دار از آمپول هاى مقوّى یا مغذّى و هر آمپولى که در رگ تزریق مىشود و نیز انواع سرمها خوددارى کند، لکن آمپولهاى دارویى که در عضله تزریق مىشود و نیز آمپولهایى که براى بى حس کردن به کار مىرود، مانعى ندارد.

آیت الله صافی گلپایگانی:
احتیاط مستحب آن است که از استعمال آمپول و سرم خوددارى کند و اگر لازم شد و تزریق کرد روزه اش باطل نمیشود.

آیت الله سیستانی:
سرم و یا آمپول خوراکی که از رگ تزریق می شود، روزه را باطل نمی کند

آیت الله مکارم شیرازی:
»تمام انواع آمپولهای داروئی یا تقویتی که به صورت عضلانی تزریق می شوند، و همچنین تزریق واکسنهای غیر خوراکی برای افراد روزه دار اشکالی ندارد.لازم به ذکر است معظم له سابق بر این تزریق آمپول برای روزه داران را به صورت مطلق، محل اشکال می دانستند».

آیت الله وحید خراسانی:
تزریق آمپولى که به جاى دوا به کار مىرود یا عضو را بى حس مىکند ، اشکال ندارد و همچنین آمپول که به جاى آب وغذا به کار مىرود نیز مانعى ندارد ولى احتیاط مستحب آن است که از استعمال آمپولى که به جاى آب و غذا به کار مىرود خوددارى کند ، ولى در سرم احتیاط واجب این است که از آن اجتناب نماید و در صورتى که ضرورتى براى استعمال آن باشد ، باید بنابر احتیاط واجب روزه را گرفته و بعداً آن را قضا نماید .

آیا استفراغ سبب باطل شدن روزه می شود⁉️
روزه

مسأله ۱۶۴۶ هر گاه روزه دار عمداً قَی کند اگر چه به واسطه مرض و مانند آن ناچار باشد روزه اش باطل می شود ولی اگر سهواً یا بی اختیار قی کند اشکال ندارد (۱).
۱(آیت الله بهجت:) ولی نباید آن را عمداً فرو ببرد.

(آیت الله مکارم 🙂 مسأله قی کردن از روی عمد روزه را باطل می کند، هر چند برای نجات از مسمومیّت و درمان بیماری و مانند آن باشد ولی قی کردن بدون اختیار یا از روی سهو روزه را باطل نمی کند.

(آیت الله خامنه ای:)
هرگاه روزه دار عمداً قَى کند اگر چه بهواسطه ى بیمارى و مانند آن ناچار به این کار باشد، روزهاش باطل مىشود ولى اگر سهواً یا بىاختیار قى کند اشکال ندارد.
۱۶۷٫ اگر در هنگام آروغ زدن چیزى در دهانش بیاید باید آن را بیرون بریزد و اگر بىاختیار فرو رود روزهاش صحیح است.

توضیح المسائل مراجع مطابق با فتاوای سیزده نفر از مراجع معظم تقلید/ متن اصلی از رساله امام خمینی و مُحشی حضرات آیات: سیستانی، صافی گلپایگانی، مکارم شیرازی، نوری همدانی، شبیری زنجانی، بهجت،فاضل، اراکی، خویی، گلپایگانی، تبریزی./

روزه دختر و پسر تازه به سن تکلیف رسیده⁉️
روزه

دخترانى که تازه به سن تکلیف رسیدهاند و روزه گرفتن بر آنها مقدارى مشکل است، چه حکمى دارند؟ آیا سن بلوغ شرعى دختران اکمال نه سال قمرى است؟

ج) بنا بر نظر مشهور، بلوغ شرعى دختران همان تکمیل نه سال قمرى است که در این هنگام روزه بر آنها واجب است و ترک آن به مجرد بعضى از عذرها جایز نیست، ولى اگر روزه گرفتن براى ایشان ضرر داشته باشد یا تحمل آن برایشان همراه با مشقت زیاد باشد، افطار براى آنها جایز است.

من بر اثر ضعف جسمانى از ابتداى سن بلوغ تا دوازده سالگى روزه نگرفتهام، در حال حاضر چه تکلیفى دارم؟

ج) واجب است روزه هایى را که در ماه مبارک رمضان نگرفتهاید با این که به سنّ تکلیف رسیده بودید، قضا کنید، و اگر افطار روزه ماه رمضان عمدى و اختیارى و بدون عذر شرعى بوده، کفّاره هم بر شما واجب است.

منبع: سایت هدانا برگرفته از استفتائات آیت الله العظمی خامنه ای.

احکام روزه

⁉️ آیا مسافرت عمدی در ماه رمضان به قصد افطار و فرار از روزه گرفتن، جایز است؟

مسافرت در ماه رمضان اشکال ندارد، و در صورت مسافرت، ولو اینکه براى فرار از روزه باشد، افطار بر او واجب است.

مسئله ۷۴۲ اجوبهالاستفتائات

از مجموعه «فتاوای رهبر انقلاب»

ملاک اعتبارِ منع پزشک از روزه

سوال :
اگر پزشک، شخصى را از روزه گرفتن منع کند آیا با توجه به اینکه بعضى از پزشکان اطلاعى از مسائل شرعى ندارند، عمل به گفته او واجب است؟

پاسخ :
اگر مکلّف از گفته پزشک یقین پیدا کند که روزه براى او ضرر دارد و یا از گفته وى یا منشأ عقلایى دیگرى براى او خوف از ضرر حاصل شود، روزه گرفتن براى او واجب نیست، بلکه جایز هم نیست.
( استفتائات مقام معظم رهبری )

 

مرکز نشر احکام

اقتدا به امام با ندانستن شماره رکعت نماز امام

 

⁉️سوال:اگر مأموم نداند امام در رکعت چندم است، آیا می تواند اقتدا کند؟

 

پاسخ:

اگر امام ایستاده باشد ومأموم نداند که در کدام رکعت است، می تواند اقتدا کند، ولی باید[ ۱]حمد و سوره را به قصد قربت بخواند و اگر بعد بفهمد که امام در رکعت اول یا دوم بوده، نمازش صحیح است.

 

آیت الله مکارم:می تواند اقتدا کند و حمد و سوره را به قصد قربت بخواند و نمازش صحیح است؛ به شرط اینکه نماز ظهر یا عصر باشد که حمد و سوره را امام آهسته می خواند.

————
پی نوشت:
[۱].آیت الله سیستانی: بنابر احتیاط واجب.

 

نماز- جماعت
اقتداد-با ندانستن-شماره-رکعت

مرکز نشر احکام

⁉️⁉️سوال:
آیا فرد زنده می تواند کسی را برای گرفتن روزه های قضای خود اجیر کند؟

 

پاسخ:
اجیر کردن دیگری برای قضای روزه، در حالی که خود شخص زنده است، جایز نیست وخود او باید هر زمان توانایی پیدا کرد، آن را به جا آورد.
بلی، اگر انسان موفق به قضای روزه نشد، می تواند وصیت کند که پس از مرگ کسی را برای آن اجیر کنند.

————-

احکام-روزه
احکام-روزه-استیجاری-اجیر

 

احکام کافر و مقصود از اهل کتاب

س ۳۲۱: در منطقه محل تحصیل و سکونت ما اکثریت مطلق مردم کفّار بودایى هستند. اگر دانشجویى، خانه اى را از آنها اجاره نماید، آن خانه از نظر طهارت و نجاست چه حکمى دارد؟ آیا شستن و تطهیر منزل ضرورت دارد؟ قابل ذکر است که بسیارى از خانههاى این منطقه از چوب ساخته شده و قابل شستن نیست. هتل ها و اثاثیه و لوازم موجود در آنها چه حکمى دارند؟

ج: تا یقین به تماس اشیاء مورد استفاده شما با دست و بدن مرطوب کافر غیر کتابى حاصل نشده، حکم به نجاست نمى شود. در صورت یقین به نجاست هم آب کشیدن در و دیوار منازل و هتلها و اثاثیه و لوازم موجود در آن واجب نیست. آنچه واجب است تطهیر اشیاء نجسى است که براى خوردن و آشامیدن و نماز خواندن مورد استفاده قرار مى گیرند.

منبع: سایت هدانا برگرفته از استفتائات آیت الله العظمی خامنه ای.
در ادامه کلیک کنید و بخوانید … .

 

مرکز نشر احکام

حکم نماز جماعت در مکان شیب دار

 

سوال:آیا اقامه نماز جماعت در مکان شیب دار صحیح است؟

پاسخ:

آیت الله خامنه ای:اگر زمین مسجد شیب دار باشد، به گونه ای که مکان ایستادن امام جماعت به صورت تدریجی از مأمومین بالاتر باشد، در صورتی که سراشیبی آن منافاتی با هموار بودن زمین نداشته باشد( آن قدر زیاد نباشد که دیگر به آن زمین مسطح گفته نشود)
اشکال ندارد.

————-

منبع:کتاب(آموزش مصور احکام)؛ احکام عبادات

 

نماز-جماعت
نماز-جماعت-در مکان-شیبدار

مرکز نشر احکام

سوال:

آیا گوش دادن به موسیقی روزه را باطل می کند؟

پاسخ:خیر، ولی به هرحال گوش دادن به موسیقی حرام، جایز نیست

 

—————
منبع:توضیح المسائل ده مرجع، با استفاده از م۱۵۷۲؛ امام، بهجت، خامنه ای، سیستانی، صافی و مکارم:استفتا؛ سبحانی، توضیح المسائل،با استفاده از م ۱۴۹۰٫

 

احکام-روزه
احکام-مبطلات-موسیقی

 

خوردن آبجو برای سنگ کلیه

پرسش: حکم نوشیدن آب جوهای که ظاهراً درصد کمی هم الکل دارند و پزشک نیز آن را برای امراض کلیه و دفع سنگ کلیه تجویز مینماید چیست؟

پاسخ:

اگر شرب آنها به مقدار زیاد موجب مستی هرچند در حد خیلی خفیف بشود خوردن آنها مطلقاً حرام است.

منبع: سایت هدانا برگرفته از استفتائات آیت الله العظمی سیستانی.

 

حکم فروش کالای خریداری شده با قیمت قبلی به قیمت بالاتر

 

س ۱۹۸۰: اگر قیمت کالاهای موجود در مغازه بهطور طبیعی یا ناگهانی افزایش یابد، آیا فروش آنها به قیمت کنونی جایز است؟

ج: اگر از طرف دولت قیمتی برای آنها تعیین نشده باشد، فروش آنها به قیمت عادلانه فعلی اشکال ندارد.

منبع: سایت هدانا برگرفته از استفتائات آیت الله العظمی خامنه ای.

تکرار گناه بعد از توبه

نباید توبههاى ناتمام را بىاثر بدانیم و از اینکه توبه را مىشکنیم ناامید نشویم و باز عزم را جزم کنیم و به درگاه واسعهاش باز آییم و توبه کنیم و چندان این کار را تکرار کنیم تا إنشاءالله به توبه بىبازگشت و ناگسستنى نایل شویم.

 

منبع: هدانا برگرفته از استفتائات آیت الله العظمی مکارم شیرازی.

 

اگر بعد از نماز در درستی آن شک کند

مسأله ۱۱۸۱ اگر بعد از گذشتن وقت شک کند که نماز را درست خوانده یا نه، به شک خود اعتنا نکند.

این مسأله، در رساله آیت اللّه مکارم نیست.

توضیح المسائل مراجع مطابق با فتاوای سیزده نفر از مراجع معظم تقلید/ متن اصلی از رساله امام خمینی و مُحشی حضرات آیات: سیستانی، صافی گلپایگانی، مکارم شیرازی، نوری همدانی، شبیری زنجانی، بهجت،فاضل، اراکی، خویی، گلپایگانی، تبریزی.

 

[اگر شخصی بعد از چند سال متوجه بطلان عبادت هایش شود]

س ۵۱۹: اگر شخصی بعد از چند سال متوجه بطلان عبادت هایش شود و یا در آن شک کند، وظیفه اش چیست؟

ج: به شک بعد از عمل اعتنا نمی شود، و در صورت علم به بطلان، واجب است عبادت های قابل تدارک را قضاء نماید.

اجوبه الاستفتائات حضرت آیت الله خامنه ای

 

طلاق ازدواج موقت

پرسش ۲۵۳ . زنى که براى مدتى صیغه شده، چنانچه زن یا مرد بخواهد زودتر از موعد از یکدیگر جدا شوند، چگونه عمل کنند؛ آیا مرد مى تواند او را طلاق بدهد؟

همه مراجع: ازدواج موقت طلاق ندارد. هر زمان، مدت عقد تمام شود یا مرد مدت را ببخشد، زن از قید همسرى او رها مى شود.

 

منبع: توضیح المسائل مراجع، م ۲۵۰۹ و وحید، توضیح المسائل، م ۲۵۷۳٫

تکلیف کسی که تاکنون خمس نداده چیست

 

س ۹۲۵: افرادی هستند که خمس بر آنها واجب است، ولی تاکنون آن را نپرداخته اند و در حال حاضر هم توانایی پرداخت آن را ندارند و یا بر آنها بسیار دشوار است، حکم آنان در اینباره چیست؟

ج: مجرد عدم توانایى یا دشوارى پرداخت خمس موجب برائت ذمّه و سقوط تکلیف نیست، بلکه اداى آن تا حد امکان واجب است، چنین افرادى مىتوانند با دست گردانِ مبالغ بدهى خود با ولىّ امر خمس یا وکیل او، آن را به تدریج برحسب استطاعت خودشان از جهت مقدار و زمان بپردازند.

 

منبع: سایت هدانا برگرفته از استفتائات آیت الله العظمی خامنه ای .

حکم اضافه کاری بی مورد [احکام اصناف و مشاغل ]

پرسش : ساعات کار رسمى ادارات معمولاً ۸ ساعت است، و به طور منطقى اگر کسى این هشت ساعت را کار کند نیازى به اضافه کارى نیست؛ امّا کارکنانى هستند که به دلایل گوناگون کارشان را خوب انجام نمى دهند و پس از پایان ساعات کارى به اصطلاح اضافه کارى کرده، و یا روزهاى دیگر که تعطیل است (اغلب پنجشنبه ها) به سر کار مى آیند وحقوق اضافه مى گیرند. این کار شرعاً چه حکمى دارد؟

کسانى که شاهد و ناظر رفتارهاى این گونه اى هستند چه مسؤولیّتى دارند؟

پاسخ :
این کار جایز نیست، و بر همه لازم است نهى از منکر کنند.

 

منبع: سایت هدانا برگرفته از استفتائات آیت الله العظمی مکارم شیرازی .

 

[ اگر شک کند که وضوی او باطل شده یا نه]

مسأله ۳۰۰ – اگر شک کند که وضوی او باطل شده یا نه، بنا میگذارد که وضوی او باقی است (۱)، ولی اگر بعد از بول استبراء نکرده و وضو گرفته باشد و بعد از وضو رطوبتی از او بیرون آید که نداند بول است یا چیز دیگر، وضوی او باطل است.

(۱) (مکارم:) بقیه مسأله ذکر نشده.

 

[کسی که شک دارد وضو گرفته یا نه]

مسأله ۳۰۱ کسی که شک دارد وضو گرفته یا نه، باید وضو بگیرد.

منبع: توضیح المسائل مراجع مطابق با فتاوای سیزده نفر از مراجع معظم تقلید/ متن اصلی از رساله امام خمینی و مُحشی حضرات آیات: سیستانی، صافی گلپایگانی، مکارم شیرازی، نوری همدانی، شبیری زنجانی، بهجت،فاضل، اراکی، خویی، گلپایگانی، تبریزی.

مرکز نشر احکام
⁉️سوال:چه کارهایی در رابطه با مسجد، مکروه می باشد؟

پاسخ:

این کارها درباره مسجد مکروه است

استفاده از مسجد، به عنوان محل عبور، بدون آنکه در آنجا نماز بخواند.

خوابیدن در مسجد، مگر در حال ناچاری.

فریاد زدن در مسجد و صدا را بلند کردن، مگر برای اذان.

سخن گفتن از امور دنیوی در مسجد.

انداختن آب دهان و بینی در مسجد.
(در برخی موارد انداختن آب دهان در مسجد حرام است-مثل اینکه سبب یا نشانه هتک حرمت و بی احترامی باشد).

رفتن به مسجد برای کسی که سیر یا پیاز خورده و بوی دهانش مردم را آزار می دهد.
( این مطلب را نیز باید اضافه کرد که رفتن به مسجد با پایی که بوی عرق می دهد و موجب آزار دیگران می گردد نیز کار ناپسندی است و قاعدتا از مصادیق دیگر این حکم به شمار می آید.)

 

پی نوشت:
بهجت:مستحب است که در مسجد از خرید و فروش و سایر معاملات (عقود و ایقاعات) غیر عبادی خودداری شود و اما نذر و نکاح چون جنبه عبادی دارند اشکالی ندارد.

 

احکام-مسجد
مکروهات-مسجد

پاسخگویی_سؤالات_شرعی

آیا شرکت در انتخابات جمهوری اسلامی ایران واجب عینی است یا کفایی؟

ج: واجب عینى است.

روشی نوین در بیان احکام

❓خانمى نذر کرده بود که چند روز اول ماه شعبان را روزه بگیرد ولى در این چند روز عادت شد تکلیف او چیست؟

 

همه مراجع (به جز فاضل، مکارم و وحید): اگر صیغه شرعى خوانده، باید در ایام عادت ماهانه روزه نگیرد و در زمان دیگرى، قضاى آن را به جا آورد.(۱)

آیات عظام فاضل، مکارم و وحید: اگر صیغه شرعى خوانده، باید در ایام عادت ماهانه روزه نگیرد و بنابر احتیاط واجب، در زمان دیگرى قضاى آن را به جا بیاورد

زنانی که عده ندارند

سقوط عده

پرسش ۲۳۹ . کدام دسته از زنان پس از طلاق عده ندارند؟

همه مراجع: ۱٫ زنى که نه سالش تمام نشده،
۲٫ زن یائسه،
۳٫ زنى که شوهرش با او نزدیکى نکرده است.

(آیت الله مکارم شیرازی): مسأله زنی که از شوهرش طلاق گرفته باید عدّه نگه دارد، مگر این که شوهر با او اصلًا نزدیکی نکرده باشد، یا قبل از نُه سال طلاقش دهد، یا زن یائسه باشد، یعنی پنجاه سال از عمر او گذشته باشد، در این سه صورت بعد از طلاق می تواند بلا فاصله شوهر کند.

هزینه کردن زن شاغل از درآمد و پس گرفتن از شوهر

س: اگر مرد متأهلى شغل خود را از دست بدهد و زنش براى معاش خانواده بصورت موقت کار کند، آیا شوهر به زنش مدیون خواهد شد؟

ج)
زن اگر درآمد کار خود را خودش تبرعاً خرج زندگى مشترک مى کند شوهر ضامن عوض آن نیست ولى اگر به شوهر قرض دهد سپس از طرف شوهر آن را خرج زندگى کند و یا به امر و درخواست شوهر آن را خرج زندگى مشترک کند، شوهر ضامن عوض آن است.

منبع: سایت هدانا برگرفته از استفتائات آیت الله العظمی خامنه ای.

جویدن آدامس در هنگام نماز [خوردن و آشامیدن ]

پرسش : جویدن آدامس در حال نماز چه حکمی دارد؟

پاسخ :

هرگاه نماز گزار مشغول جویدن باشد برای نماز اشکال داردولی اگر در گوشه دهان باشد و جویده نشود نماز صحیح است.

 

منبع: سایت هدانا برگرفته از استفتائات آیت الله العظمی مکارم شیرازی.

مرکز نشر احکام

حکم ستون های مسجد در نماز جماعت

 

⁉️سوال:
آیا وجودستون درمسجد، برای نماز جماعت اشکال دارد؟

پاسخ:
( آیت الله خامنه ای):
۱-گاهی ستون های مسجد که عرض زیادی دارند، مانع از اتصال صفوف نمازگزاران می شود.از این رو بهتر است ستون ها و دیوارهای بین شبستان ها به گونه ای ساخته شود که مانع اتصال صفوف نباشد.
۲-کسی که پشت ستون ایستاده، اگر از سمت راست یا چپ به واسطه مأمومی دیگر به امام متصل نباشد، نمی تواند اقتدا کند؛ بلکه اگر از دو طرف هم متصل باشد، ولی از صف جلو حتی یک نفر را هم نمی بیند،جماعتش اشکال دارد.
۳-اگر نمازگزار در صف اول ایستاده، نباید روبروی او مانعی باشد که نتواند امام جماعت را ببیند.پس اگر امام جماعت داخل محراب باشد، اقتدای کسانی که دوطرف محراب و پشت دیوار می ایستد و امام جماعت را نمی بینند، اشکال دارد؛ ولی اگر مانعی در کار نباشد و به جهت طولانی بودن صف، امام جماعت را نبینند، اشکالی ندارد.

بخشیدن مدت ازدواج موقت در حال حیض

«استفتاء اختصاصی سایت هدانا از دفتر حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی »

سوال: اگر خانم حائض و یا باردار باشد آیا مرد میتواند مدت باقی مانده ازدواج موقت را ببخشد؟

پاسخ:

اگر زن باردار بوده یا حائض باشد، مرد می تواند باقیمانده مدت عقد موقت را ببخشد.

منبع : استفتاء سایت هدانا از دفتر حضرت آیت الله مکارم شیرازی

 

آیا ذبح کننده حیوان باید بالغ باشد

۳۴پرسش: آیا در ذابح بلوغ شرط است ؟
پاسخ: شرط نیست .

 

منبع: سایت هدانا برگرفته از استفتائات آیت الله العظمی سیستانی

مرکز نشر احکام

 

احکام ختنه در اسلام

حکم شرعی:
ختنه پسران واجب است و شرط صحت طواف در حج و عمره میباشد(یعنی اگر ختنه نکند طواف در حج و عمره صحیح نیست) ولی سایر اعمال(مثل نماز و روزه) کسی که ختنه نکرده باطل نیست و اگر تا بعد از بلوغ به تأخیر بیفتد، بر خود آنان واجب است که ختنه کنند.
اگر بچه ای ختنه شده بدنیا آمده باشد نیاز به ختنه مجدد هست؟
اگر بر روی حشفه هیچ مقداری از غلاف که قطع آن واجب است وجود نداشته باشد، ختنهی واجب موردی ندارد.

 

مستحبات ختنه:
ختنه را در روز هفتم ولادت نوزاد مستحب شمرده اند دادن ولیمه و خواندن این دعا موقع ختنه مستحب است:

( خدایا این روش تو، و روش پیامبر توست ) درود تو بر او و خاندانش(و پیروی ماست از تو و از پیامبرت به مشیت و اراده و حکمت).
برای کاری که اراده فرمودی، و حکمی که حتم نمودی، و امری که اجرا کردی،و چشاندی به او سوزش آهن در ختنه و حجامتش، به کاری که تو به آن داناتر از منی، پس او را از گناهان پاک کن، و بر عمرش بیفزا، و آفات را از بدنش دور کن، و دردها را از جسمش بزدای، و بر توانگری اضافه کن، و تهی دستی را از او برطرف نما، به درستی که تو می دانی و ما نمی دانیم.

 

منبع:استفتائات سایت مراجع

احکام-ختنه
ختنه

روشی نوین در بیان احکام
نامه نگارى با نامحرم

سؤال: نامه نگارى با نامحرم و طرح مسائل شهوانى چه حکمى دارد؟

پاسخ: همه مراجع: طرح مسائلى که باعث فراهم آمدن زمینه فساد است اشکال دارد. «۲»

نشستن کنار نامحرم

سؤال: گاهى در وسایل نقلیه به جهت نشستن مرد کنار زن، بدنشان به یکدیگر برخورد مىکند، در اینجا تکلیف چیست؟

پاسخ: همه مراجع: اگر باعث تحریک شهوت و فساد گردد، جایز نمی باشد. «۳»

شوخى با نامحرم

شوخى با نامحرم اگر با قصد لذت باشد و یا بترسد به گناه بیفتد جایز نیست. «۴»

روشی نوین در بیان احکام
پزشک نامحرم

سؤال: در جایى که پزشک زن در دسترس باشد، آیا لمس بدن زن از روى لباس، به وسیله پزشک مرد جایز است؟

پاسخ: همه مراجع: اصل لمس بدن زن نامحرم، از روى لباس حرام نیست؛ ولى اگر تلذّذ و مفسدهاى در بین باشد، جایز نیست. «۱»

سؤال: لمس بیمار براى معاینه و درمان، چه حکمى دارد؟

پاسخ: همه مراجع: اگر پزشک هم جنس در دسترس نباشد، لمس بیمار براى معاینه و درمان اشکال ندارد؛ ولى باید به مقدار ضرورت اکتفا کند. «۲»

پرستار نامحرم

سؤال: آیا پرستار مىتواند براى گرفتن نبض و فشارخون و … به بدن نامحرم نگاه و او را لمس کند؟

پاسخ: همه مراجع: با وجود پرستار هم جنس، این کار براى غیر هم جنس جایز نیست؛ ولى اگر ضرورت باشد، اشکال ندارد. «۳»

 

مرکز نشر احکام

 

❗️احکام خرید و فروش کالای قاچاق❗️

سوال:
خرید اجناسی که بصورت قاچاق وارد کشور شده است چه حکمی دارد؟

پاسخ:
آیت الله خامنه ای:خرید و فروش اجناس قاچاق باید با مقررات دولت اسلامی باشد و چنانچه دولت مزاحمتی ندارد و در بازار فروخته می شود مانع ندارد.

 

آیت الله مکارم شیرازی:در صورتی که دولت از خرید و فروش این اجناس در بازار داخلی ممانعتی به عمل نمی آورد، مانعی ندارد.

 

استفتائات از سایت مراجع عظام

خرید و فروش کالای قاچاق
قاچاقکالای قاچاق

مرکز نشر احکام

 

شهادت دادن به گناه

سوال:
اگر فردی از گناه دو نفر که زنای محصنه است خبر و یقین داشته باشد( اقرار دو طرف به گناه زنا)آیا شرعا وظیفه دارد آنها را به دادگاه و قانون جهت مجازات معرفی کند؟

پاسخ:
خیر جایز نیست.اما شخصی را که هم جنس خودش است نهی از منکر نموده و عواقب ارتکاب آن گناه کبیره را به او متذکر گردد.

 

استفتائات از سایت مراجع عظام

شهادت دادن به گناه دو نفر
زنامحصنهاطلاع به دادگاه

مرکز نشر احکام

 

نجس شدن دندان های روکش شده

سوال:
افرادی که دارای دندان پر شده یا با روکش ثابت هستند، در صورتی که داخل دهانشان با خون نجس شود آیا با از بین رفتن دهانشان با خون نجس شود آیا با از بین رفتن خون دهانشان پاک می شود نیاز به آب کشیدن دارد؟

 

پاسخ:
آیت الله خامنه ای:اگر بگونه ای باشد که جزو دندان طبیعی محسوب شود، حکم دندان طبیعی را دارد و آب کشیدن داخل دهان لازم نیست.

آیت الله مکارم شیرازی:باطن بدن انسان(مانند داخل دهان و بینی)اگر نجس شود همین که نجاست از بین برود پاک میشود، مثلا اگر از لثهها خون بیرون آید و در آب دهان از بین برود یا خون رل بیرون بریزد آب کشیدن داخل دهان از بین برود یا خون را بیرون بریزدآب کشیدن داخل دهان لازم نیست، و ملاقات در باطن دهان و غیر آن موجب نجاست نمی شود بنابراین اگر دندان مصنوعی در دهان باشد، آب کشیدن آن لازم نیست.

محاسبه خمس اجناس به قیمت روز یا خرید

خمس اجناس

پرسش ۱۲ . سر سال خمسى مقدارى مواد غذایى زیاد آمده است؛ آیا به قیمت فعلى باید محاسبه شود یا قیمت خرید نیز کفایت مى کند؟

همه مراجع:باید به قیمت فعلى محاسبه شود.

[۱].
تبصره. اگر مواد غذایى از سوى نهادهاى دولتى با قیمت پایین به کارمندان داده شود و در حقیقت بخشى از آن مجانى و در برابر قسمتى، پول دریافت کنند، طبق فتواى (آیات عظام امام، خامنه اى و نورى) هدیه خمس ندارد. تنها از مواد غذایى باقیمانده به نسبت مقدارى که پول در برابر آن پرداخت شده واجب است خمس آن را به قیمت فعلى بپردازند.

شک در گذراندن عده

شک در اینکه عده شوهر اول تمام بوده یا نه؟

پاسخ: زنى را که طلاق داده اند و زنى که متعه بوده و شوهرش مدّت اورا بخشیده یا مدّتش تمام شده ، چنانچه بعد از مدّتى شوهر کند و بعد شکّ کند که موقع عقد شوهر دوم عدّه شوهر اوّل تمام بوده یا نه ، در صورتى که در حال شکّ احتمال بدهد که موقع عقد غافل از عدّه نبوده ، عقد شوهر دوم صحیح است ، و در غیر این صورت صحّت عقد محلّ اشکال است.

منبع: سایت هدانا برگرفته از استفتائات آیت الله العظمی وحید خراسانی.

 

حکم فروش جهیزیه توسط شوهر

استفتاء اختصاصی سایت هدانا از دفتر مقام معظم رهبری

سوال: آیا مرد می تواند جهیزیه همسرش را که به خانه شوهر آورده ، بدون اجازه خانم بفروشد؟ آیا در صورت فروش لوازم ، مرد ضامن است؟
ب)آیا خانم می تواند همسر را از استفاده از برخی از جهیزیه اش در زندگی منع کند؟

پاسخ:
۱) جایز نیست و مرد ضامن است.
۲) چنین حقی را دارد.

منبع: استفتاء هدانا از دفتر مقام معظم رهبری.

نکته: در صورت فروش جهیزیه توسط شوهر بدون رضایت همسرش، گناه کرده و ضامن است. یعنی باید قیمت آن را به همسر بپردازد. طبق قانون در صورت طلاق، زن می تواند جهیزیه خود را بازپس گیرد.

دولت تکریم یا دولت تحقیر؟
سیاسی

فروردین و اردیبهشت دو سال پیش چه هنگامه و هیجانی برقرار بود. تازه بیانیه (توافق) لوزان منتشر شده بود و گروهی به سودای اینکه رونق اقتصادی در راه است، در برخی خیابانهای بالای شهر جشن گرفته بودند… یکی دلار را با اسکناس هزار تومانی و دیگری با اسکناس ۵۰۰ تومانی مقایسه میکرد؛ حاکی از اینکه ارزش پول ملی و قدرت خرید مردم چه قدر بالا خواهد رفت.

…در آن روزگار، وزیرخارجه روی بورس بود، برخلاف ماههای اخیر که از وی و معاونان فعالش در مذاکرات، کمتر خبری میبینیم و میشنویم.

برجام در همین ۱۴ ماه شروع اجرای تعهدات آمریکا و غرب آنقدر نقض شد که انگار پادری کریدورهای سیاسی است و اصالتا برای زیرپا انداختن بافته شده است…‼️ تازه اکنون فصل انتخابات در ایران است و آمریکاییها در دولت و کنگره، بارها به صراحت گفتهاند نگرانند که تشدید تحریمها (نقض توافق با بهانه یا بیبهانه) بر سرنوشت دولت روحانی تأثیر منفی بگذارد. احتمالا بعد از انتخابات، برجام را آبکش میکنند، اگر دولت فعلی سرکار باشد.

دو سال پس از هیجان و جشن کذایی، وقتی از توافق برجام سخن میگوییم، گویا فقط از خاطره و تاریخ منقضی سخن میگوییم. انگار نه انگار که این شقالقمر قرار بوده تا ۱۵ سال برقرار بماند… به اقتصاد و کسب و کار رونق بدهد، اشتغال ایجاد کند، و مردم را از شندرغاز یارانه بینیاز سازد…

…ریچارد نفیو (عضو تیم مذاکرهکننده آمریکا و معمار تحریمهای ضد ایرانی) میگوید «تیم ایرانی از اینکه همه تحریمها لغو نمیشوند آگاه بودند. برجام، حق و توانایی تحریم را از ما سلب نمیکند». و ایلان گلدنبرگ از مقامات دولت اوباما در فارین پالیسی تصریح میکند «ایران از سرعت کاهش تحریمها ناراضی است. بخش زیادی از این موضوع تقصیر دولت ایران است نه ما؛ چرا که پرزیدنت روحانی، توافق را با غُلُو درباره مزایای اقتصادی آن به عموم مردم فروخت»‼️.

دو هفته پیش وقتی سنای آمریکا بررسی طرح تحریمهای جدید را به تعویق انداخت، باب کورکر رئیس کمیته روابط خارجی از علت ماجرا رمزگشایی کرد و گفت «پیشنویس تحریم جدید، قبل از انتخابات ریاستجمهوری ایران رسما وارد چرخه قانونگذاری نخواهد شد. علت، نگرانی اروپا از تأثیر تشدید تحریمها بر سرنوشت میانهروها در انتخابات است»… آمریکاییها دولتی را در ایران میپسندند که هر گستاخی و تعرضی دید، صدا به اعتراض بلند نکند؛ با یک تشر، پرتاب ماهواره را متوقف کند، هر چند که در لفظ میگوید ما برای ساخت موشک و هواپیما از کسی اجازه نمیگیریم.

…به قول آقای روحانی «فقط یک آدم بیعقل میتواند بگوید مشکلات را در ۱۰۰ روز حل میکنم». شما تصور میکنید ایراد این عبارت چه بود که متولیان سایت رسمی دولت، مجبور به ممیزی و حذف آن از متن سخنان اخیر رئیسجمهور شدند؟

…کشور بیش از هر زمان دیگری نیازمند مدیریت انقلابی، بانشاط و پرتلاش و مؤمن به ظرفیتهای انقلاب و توانمندیهای مردم خویش است…نیروهای مؤمن و انقلابی میتوانند با عبور از اختلاف سلیقهها و اولویت بخشیدن به موضوع بازگرداندن لکوموتیو دولت به ریل انقلاب، پویش پیشرفت و عدالت و عزت و کرامت را تبدیل به موج اجتماعی کنند. چهار هفته فرصت کمی نیست برای راهاندازی مطالبه اجتماعی «دولت عزت و اقتدار و اقدام و عمل ملی».

 

حکم قسم خوردن

پرسش : حکم قسم خوردن (سوگند) در اسلام چیست؟

پاسخ :
قَسَم یاد کردن از نظر اسلام کار خوبى نیست، ولى در عین حال حرام نمى باشد، و اگر به خاطر هدف هاى مهم تربیتى و اجتماعى و اصلاحى انجام گیرد ممکن است واجب یا مستحب گردد، اما با این حال یک سلسله از سوگندهاست که از نظر اسلام به کلى بى اعتبار است، از جمله:

سوگندهایى که به غیر نام خداباشد، حتى قسم خوردن به نام پیامبر(صلى الله علیه وآله) و ایمه هدى(علیهم السلام) واجب العمل نیست، یعنى اگر کسى به غیر نام خداقَسَم یاد کند ملزم به انجام آن نمى باشد و مخالفت آن کفاره ندارد.

سوگندهایى که براى انجام کار حرام یا مکروه، یا ترک واجب و مستحب باشد آن هم اعتبارى ندارد، مثل این که کسى سوگند یاد کند: دَین خود را نپردازد یا با بستگان خویش ترک رابطه کند، یا از اصلاح «ذاتُ البَیْن» خوددارى نماید همان گونه که کراراً دیده شده، بعضى از اشخاص به سبب خاطره بدى که از یک اصلاح ذات البین پیدا مى کنند، قَسَم یاد مى کنند که هرگز سراغ چنین کارى نروند، به این گونه سوگندها نباید اعتنا کرد، هر چند با نام خداباشد

و یکى از تفسیرهاى «لا یُواخِذُکُمُ اللّهُ بِاللَّغْوِ فی اَیْمانِکُم»، (۱) همین است، ولى قَسَم هایى که به نام خداباشد، و موضوع آن کار خوب یا لااقل کار مباحى است، وفا کردن به آن واجب است، و اگر کسى با آن مخالفت کند کفاره دارد. (۲)

کفاره آن اطعام ده مسکین یا لباس پوشاندن بر ده نفر نیازمند و یا آزاد کردن یک برده است (این معنى در آیه۸۹ سوره«مایده» آمده است) و اکنون که برده وجود ندارد باید یکى از دو کار اول را انجام داد.(۳)

پی نوشت:
(۱). سوره بقره، آیه ۲۲۵٫
(۲). هدانا برگرفته از کتاب تفسیر نمونه، آیت الله العظمی مکارم شیرازی، دار الکتب الإسلامیه، چاپ چهل و هفتم، ج ۲، ص ۱۷۹

در ادامه کلیک کنید و بخوانید … .

 

روزانه کمتر از ۵ دقیقه برای احکام وقت بگذاریم…

 

حکم خواندن اذان برای نماز عصر بلافاصله بعد از نماز ظهر

 

⁉️سوال: آیا چنانچه در اول وقت ظهر نماز بخوانیم برای نماز عصر (که بلافاصله بعد از نماز ظهر می خونیم ) می توانیم قبل از شروع نماز عصر اذان بگوییم ؟ویا فقط باید اقامه گفت ؟

پاسخ:

آیت الله خامنه ای: اگر برای نماز ظهر، اذان گفته باشید و نماز عصر را بلافاصله بعد از اذان ظهر بخوانید (و فاصله بین دو نماز نیفتد) گفتن اذان برای نماز عصر صحیح نیست و اذان ساقط است و تنها اقامه را بخوانید.

 

روشی نوین در بیان احکام
⁉️ سوال : وذی، مذی و ودی چیست و چه حکمی دارد؟

پاسخ:

مذْى: آبی که معمولا هنگام بازى کردن یا دیدن صحنه های تحریک کنند و یا تخیل صحنه های شهوت انگیز بیرون می آید. مقدارش خیلی کمتر از منی است.
«مذی» پاک است و غسل ندارد و وضو را هم باطل نمی کند.

وذْى: یعنی آبی که گاهی بعد از خارج شدن منی از انسان خارج می شود
وذی نیز اگر با منی یا ادرار آلوده نشده باشد پاک است.

ودْى: آبى که گاه بعد از بول بیرون مى آید و کمى سفید و چسبنده است.
ودْى نیز اگر با منی یا ادرار آلوده نشده باشد پاک است.

توضیح المسائل مراجع
احکام_جنابت

 

روشی نوین در بیان احکام

 

شک در صحت یا بطلان وضو

پاسخ:

قاعده کلی:
اگر انسان شک کند وضوی او باطل شده یا نه، باید بنا را بر این بگذاردکه وضوی او باقی است.

شک دارد وضویش باطل شده یا نه:
به شک اعتنا نمی شود و بنا می گذارد وضویش باقی است.

می داند وضو گرفته و کاری که وضو را باطل می کند نیر از او سر زده( مثلا ادار) ولی نمی داند کدام یک قبل از دیگری بوده است:

الف: قبل از وضو بوده
باید وضو بگیرد.

ب: در بین نماز
نماز را رها کند و وضو بگیرد.

ج: پس از نماز
باید وضو بگیرد و نماز را دوباره بخواند.

 

روشی نوین در بیان احکام
سوال:
نشانه های جنابت چیست؟

پاسخ:
آیات عظام خامنه ای، سیستانی، وحید خراسانی :
باید سه نشانه با هم باشند ( جستن، شهوت؛ سست شدن بدن )

آیت الله مکارم شیرازی :
دو نشانه باشد کافی است (شهوت و جستن )

آیت الله العظمی صافی:
اگر با شهوت و جستن بیرون آید و یا با جستن بیرون آید و بدن سست شود، آن رطوبت حکم منی را دارد.

———
توضیح المسائل مراجع مسئله ۳۴۵ و ۳۴۶

مرکز نشر احکام

پرداخت مظام به نوه فقیر

❓سوال:
اگر خانمی رد مظلمه اول ماه خودش را به نوه بی سرپرستش بدهد جایز است یا خیر؟

پاسخ:

آیت الله خامنه ای:در صورتی که واجب النفقه او نباشد اشکالی ندارد.

آیت الله مکارم:رد مظام را تنها باید به فقرای شیعه بدهند و در این زمینه تفاوتی نمی کند که آن فرد، واجب النفقه یت از سادات باشد.ما اجازه می دهیم تا یکصد هزار تومان را خودشان به نیازمندی که می شناسد بدهند.و مبالغ بالاتر را باید تحویل دفتر مرجع خود دهند.

آیت الله سیستانی:به احتیاط واجب جایز نیست.

آیت الله شبیری:رد مظام به واجب النفقه با اجازه مجتهد ایرادی ندارد.

آیت الله فاضل:اگر خانم رد مظام را به نوه بی سرپرستش بدهد اشکال ندارد و صحیح است.

استفتائات از سایت مراجع عظام

احکام رد مظالم
پرداخت رد مظلمه به نوه فقیر

مرکز نشر احکام

احکام حجامت…..
در روایات برای حجامت آثار و فواید زیادی بیان و بر آن تأکید شده و سنتپیامبر صلی الله علیه و آلهبه شما رفته است.

تندرستی،تقویت بینایی، رشدفکر و اندیشه و بر طرف شدن درد از جمله آثار و فواید آن بر شمرده شده است.

 

احکام پیرامون حجامت

کسی که پیشه اش حجامتگری است مکروه است در نماز برای غیر همکاران خود امامت کند.

خون دادن از طریق حجامت یا غیر آن، بدون ضرورت، در صورتی که موجب ضعف گردد برای روزه دار مکروه است.

اگر آب برای محل خون گیری شده ضرر دارد و مقدار نجس بیش از دو ریالی است روی آن قسمت را بپوشاند که سایر لباسها را نجس نکند و هر وقت ضرر از بین رفت برای نماز آن قسمت را بشوید.

 

شغل حجامتگری از مشاغل مکروه است.
بسیاری از فقها کراهت را به صورتی مقید کرده اند که حجامت کننده شرط اجرت کند.
هزینه حجامت زوجه جزو نفقه واجب زوج به شمار نمی رود و تأمین آن بر شوهر واجب نیست.مگر در صورتی که نیاز ضروری زن باشد.

 

منبع:فرهنگ فقه مطابق مذهب اهل بیت علیهم السلام، جلد۳، ص۲۱۸

احکام-حجامت
حجامت

 

حدیث_روز

نکوهش ولخرجی

امیرالمومنین امام علی علیه السلام: کُنْ سَمْحا ولا تَکُنْ مُبَذِّرا، وکُنْ مُقَدِّرا ولا تَکُنْ مُقَتِّرا؛

بخشنده باش اما ولخرج مباش؛ و صرفه جو باش لیکن خسیس مباش.

نهج البلاغه، حکمت ۳۳

چه کسانی نباید از گوشت عقیقه بخورند؟

پاسخ حضرت آیت الله مکارم شیرازی:
(قربانى کردن گوسفند و مانند آن براى فرزند) براى کسى که توانایى دارد مستحبّ موکّد است.تقسیم و طبخ آن به هر صورت باشد مانعى ندارد هرچند در برخى روایات از آبگوشت نام برده شده و بهتر است پدر و مادر از گوشت آن نخورند. امّا دفن استخوانها دلیل روشنى ندارد.

 

آیا والدین می توانند از گوشت عقیقه فرزندانشان بخورند ؟

پاسخ حضرت آیت الله سیستانی:
جائز است ولی مکروه بخصوص برای مادر.

 

 

 

 

 

 

همچنین شاید مطالب زیر مورد پسندتان باشد...

افزودن یک دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.